Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas militārie analītiķi norāda uz Krievijas plāniem nākamgad ievērojami palielināt naudu, ko tērēt informatīvajām operācijām, tostarp būtisks atbalsts paredzēts televīzijas kanālam "Russia Today" ar mērķi graut citu valstu iedzīvotāju ticību savai valstij, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra izpilddirektors Jānis Bērziņš raidījuma pauž, ka Krievija ar psiholoģiskajām operācijām vēlas panākt tādu stāvokli valstī, kurā tās iedzīvotāji vairs negrib cīnīties par savu valsti.

Piektdien konferencē Sočos Vladimirs Putins, vēstot par jauno ārpolitikas doktrīnu, ASV identificējis kā savu pretinieku. Putins paziņojis, ka spēle tagad notiks bez noteikumiem. "Viņi ļoti skaidri saka – mēs nedomājam, ka rietumi var kontrolēt pasauli. Ir grūti prognozēt, ko viņi īsti darīs, bet varam sagaidīt, ka informācijas un psiholoģiskās operācijas diezgan pieaugs," norāda analītiķis Jānis Bērziņš.

Tikmēr Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis raidījumā atklāj, ka Krievijas maza izmēra zemūdenes pie Latvijas krastiem novērotas vairākkārt. Vienu no tām bruņotie spēki novēroja arī izceļam uz klāja. Tiesa, neoficiāli zināmais Latvijas piedāvājums Zviedrijai sniegt savu palīdzību zemūdenes meklēšanā, ticis noraidīts. Zviedrija nav NATO dalībvalsts un zemūdens skandālā saviem iedzīvotājiem vēlējās parādīt, ka tās armija drošību valstī var garantēt bez citu palīdzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!