Foto: Vida Press

Pēc Benesa Aijo atbalstītāju maija beigās veiktā uzbrukuma Latvijas ģenerālkonsulātam Sanktpēterburgā Krievija šai ēkai pastiprinājusi apsardzi, atzina Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Jau ziņots, ka maija beigās radikāli kreisi noskaņotā Eduarda Ļimonova vadītās kustības "Cita Krievija" aktīvisti uzbrukuši Latvijas ģenerālkonsulātam Sanktpēterburgā, apmētājot ēku ar dūmusvecēm un petardēm. Aktīvisti uz ēkas fasādes arī izkāra PSRS karogu.

Viņi pieprasīja atbrīvot no apcietinājuma savu biedru Aijo, skandējot "Brīvību Benesam!", "Krievu pavasari - Latvijā!", kā arī izmētāja attiecīgas skrejlapas.

"Benesu Aijo apsūdz aicinājumos atjaunot PSRS, kas pārkāpjot Latvijas pseidovalsts "neatkarību". Taču pašā Latvijā pieaug nostalģija pēc Padomju Savienības, kas aptver plašus sabiedrības slāņus. Būtībā Beness radikālā formā izteica to, ko domā ievērojama daļa Latvijas iedzīvotāju," tika teikts skrejlapā.

Latvijas ģenerālkonsuls Sanktpēterburgā Aivars Groza apstiprināja, ka iesniegta nota Krievijas ārlietu ministrijai saistībā ar uzbrukumu ģenerālkonsulātam.

"Naktī no plkst.1.45 pie ģenerālkonsulāta Sanktpēterburgā pagaidām nenoskaidrotas personas nometa degošu priekšmetu, kā arī izkliedza vairākus saukļus, tostarp "Brīvību Benesam", kā arī izmētāja skrejlapas ar uzrakstu "Brīvību melnajam Ļeņinam" un pēc tam devās prom no notikumu vietas," sacīja Groza.

Viņš norādīja, ka ģenerālkonsulāts Sanktpēterburgā ir iesniedzis notu Krievijas ārlietu ministrijai ar lūgumu pievērst lielāku uzmanību ģenerālkonsulāta apsardzei.

Vaicāts, cik cilvēku piedalījās iepriekš nesaskaņotajā pasākumā, Groza norādīja, ka pēc kameru fiksētajiem ierakstiem nākas secināt, ka tie bijuši divi vai trīs cilvēki.

Postījumi ģenerālkonsulātam Sanktpēterburgā netika nodarīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!