Foto: LETA
Krievijas varas iestādes plāno izraidīt no valsts trīs Dānijas cilvēktiesību organizāciju pārstāvošus aktīvistus, tai skaitā Latvijas pilsoni, aģentūrai AFP paziņoja Krievijas cilvēktiesību aktīvists.

Dānijas, Latvijas un Vācijas pilsoņi piedalījās Krievijas cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Komitet protiv pitok" ("Komiteja pret spīdzināšanu") un Dānijas cilvēktiesību organizācijas "Danish Institute Against Torture" ("Dānijas Institūts pret spīdzināšanu") rīkotajā seminārā.

Trešdien Krievijas Federālā migrācijas dienesta darbinieki ieradās viesnīcā Krievijas pilsēta Ņižņijnovgorodā un pieprasīja, lai ārvalstu pilsoņi dodas viņiem līdzi.

Ņižņijnovgorodas tiesa ceturtdien nolēma, ka psihologs un lektors no Vācijas Uve Harlahers ir iebraucis Krievijā ar nederīgu vīzu, atklāja "Komitet protiv pitok" vadītājs Igors Kaļapins.

Harlaheram bija jāuzstājas ar lekciju par spīdzināšanas upuru rehabilitāciju.

Krievijas migrācijas dienesta pārstāve atklāja aģentūrai AFP, ka Vācijas pilsonim būs jāmaksā 2000 rubļu (36 eiro) liels naudassods un desmit dienu laikā jāatstāj Krievija.

"Viņam bija vairākkārtējas iebraukšanas biznesa vīza, bet, ņemot vēra, ka viņš piedalījās sabiedriski politiskā notikumā, viņam bija jābūt humanitārajai vīzai," sacīja migrācijas dienesta pārstāve Olga Zaiceva.

Kaļapins norādīja, ka Krievijas varas iestādes nav paskaidrojušas, kādas vīzas ir nepieciešamas.

Tiesai ir paredzēts izskatīt arī abu pārējo cilvēktiesību aktīvistu lietas.

Vācijas vēstniecība Maskavā atklāja aģentūrai AFP, ka tā ir uzzinājusi par Harlahera lietu no medijiem, un ne viņš, ne Krievijas varas iestādes nav vēstniecību par to informējušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!