Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas Aizsardzības ministrija konsultācijās par drošības jautājumiem Baltijas jūras reģionā ierosina runāt ne tikai par lidmašīnu transponderiem, bet par plašu jautājumu loku, tostarp par kopīgu reakciju uz draudiem un izaicinājumiem, piektdien paziņojis Krievijas Aizsardzības ministrijas Starptautiskās militārās sadarbības galvenās pārvaldes priekšnieks Sergejs Košeļovs.

"Bez jautājuma par transponderiem Krievijas Aizsardzības ministrija ierosina apspriest plašu jautājumu spektru: no sadarbības ar NATO līdz kopīgai reaģēšanai uz kopīgiem izaicinājumiem un draudiem," žurnālistiem Maskavā sacīja Košeļovs.

"Atbilstošs aicinājums tika nosūtīts šo valstu aizsardzības resoriem," viņš norādīja.

Amatpersona sacīja, ka "Krievijas Aizsardzības ministrijā gaida oficiālu partneru reakciju uz Krievijas priekšlikumiem", un piebilda, ka "saziņa ar masu informācijas līdzekļu starpniecību neļaus operatīvi novērst esošās nesaskaņas".

Košeļovs iepriekš apstiprināja, ka Maskava ir gatava apspriest ar drošību Baltijas jūras reģionā saistītos jautājumus ar Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Zviedrijas un Somijas aizsardzības ministrijām.

Krievijas laikraksts "Izvestija", atsaucoties uz anonīmu avotu, piektdien ziņoja, ka Krievijas iniciatīva par drošības paaugstināšanu Baltijas jūras reģionā ir informēt kaimiņus par lidojumu maršrutiem un plānotajām mācībām, kā arī obligāti ieslēgt transponderus, kas pārraida informāciju par gaisā esošo lidaparātu valstisko piederību.

Krievijas puse ir izteikusi piedāvājumu rīkot konsultācijas par drošības veicināšanu Baltijas jūras reģionā, un šāds priekšlikums tiek vērtēts NATO, šonedēļ apliecināja Latvijas Ārlietu ministrijā. Pēc ierosinājumu izvērtēšanas Krievijas pusei tiks sniegta atbilde, norādīja ministrijā, piebilstot, ka Latvija iestājas par drošību un caurskatāmību Baltijas jūras reģionā, uzsverot, ka visām reģiona valstīm ir jārīkojas atbildīgi.

Savukārt Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass žurnālistiem teicis, ka Igaunija neiesaistīsies atsevišķās sarunās ar Krieviju par drošības jautājumiem, jo uzskata, ka drošības jautājumi ar Krieviju ir jāapspriež visām NATO dalībvalstīm kopā.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs sacījis, ka Lietuva kopā ar sabiedrotajiem izskatīs Krievijas priekšlikumus, taču norādījis, ka, tāpat kā citi Krievijas aicinājumi un solījumi, tie jāvērtē kontekstā ar Krievijas rīcību.

Baltijas jūrā un gaisa telpā virs tās regulāri notiek incidenti starp Krievijas un citu valstu kara kuģiem un lidmašīnām. Krievija un NATO apsūdz viena otru, ka to lidmašīnas lido ar izslēgtiem transponderiem - ierīcēm, kas ļauj identificēt lidmašīnu un novērst sadursmes gaisā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!