Foto: Itar-Tass/Scanpix

Krievijas Ārlietu ministrija uzskata - Latvijas prezidenta Andra Bērziņa izteikumi, ka latviešu leģionārus nevar uzskatīt par noziedzniekiem un nevar nevienam aizliegt atzīmēt Leģionāru piemiņas dienu 16.martā, neveicina labas attiecības ar Krieviju, vēsta Krievijas masu mediji.


Trešdien izplatītajā ĀM paziņojumā norādīts, ka šādi Latvijas prezidenta izteikumi neliek uztvert Latviju kā demokrātisko valsti un neveicina labu kaimiņattiecību attīstību ar Krieviju, ziņo "Itar Tass".

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs norādījis: "ar nožēlu jākonstatē, ka Rīgā iesakņojusies nosliece uz "vēstures revanšu" un tā neveicina Latvijas uztveršanu kā demokrātisko valsti".

Mēģinājumi attaisnot Latviešu leģionāru  nodarījumus esot amorāli, un "likumsakarīgi izraisa sašutumu gan Latvijā, gan ārvalstīs", paziņojis Krievijas diplomāts.

"Šos mēģinājumus attaisnot Hitlera rokaspuišus  pavada sašutumu izraisošie apgalvojumi, ka padomju vara 1955.gadā būtu reabilitējusi leģionārus," paudis Krievijas ārlietu resora pārstāvis. Viņš norādījis, ka 1955.gadā padomju vara nevis reabilitēja savus pilsoņus, kas bija apsūdzēti par sadarbību ar okupantiem, bet gan amnestēja viņus.

Jau vēstīts, ka prezidents Bērziņš uzskata - sabiedrībai būtu jāskaidro, kas ir 16.marta leģionāru piemiņas pasākumi, bet kritizēt šī datuma atzīmētājus nav pamata.

Viņš otrdien intervijā LNT radījumam "900 sekundes" uzsvēra, ka ārvalstis ir atzinušas, ka latviešu leģionāri nav kara noziedznieki un reabilitēt šos cilvēkus savulaik nolēmusi arī PSRS Augstākā padome. Tāpēc, "uzskatīt šos cilvēkus par noziedzniekiem, tas ir ārpus saprāta robežām," intervijā bilda Bērziņš.

 "Šobrīd notiekošais ap leģionāru dienu ir absurds un tā tiek pazemota mūsu valsts," skarbs bija Bērziņš. Viņš atgādināja, ka šogad ir 50 gadi, kopš šī atceres diena ir iedibināta.

16.marts">16.marts ir "karsts" datums, ap kuru katru gadu izceļas asas diskusijas par to, vai masu pasākumi piemiņas dienā ir jāatļauj vai nav. Iepriekšējos gados Rīgas dome  aizliedza pieteiktos pasākumus, taču tiesa šos liegumus atcēla.

Pērnais gads bijis viens no retajiem, kad 16.marta pasākumos Rīgā netika aizturēts neviens nemiera cēlājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!