Foto: AFP/Scanpix

Naktī uz trešdienu NATO patruļlidmašīnas F-16 virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas identificēja Krievijas militāro lidmašīnu "A-50", liecina Nacionālo Bruņoto spēku sniegtā informācija.

Savukārt otrdienas vakarā patruļlidmašīnas pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas identificēja četras Krievijas armijas lidmašīnas "Su-27" un vienu "An-26" lidaparātu.

Jau vēstīts, ka maijā dažāda tipa Krievijas armijas lidaparāti pie Latvijas robežas fiksēti desmit reizes.

Iepriekš augsta ranga avots Krievijas Gaisa kara spēku galvenajā štābā aģentūrai ITAR-TASS paziņoja, ka Krievijas Gaisa kara spēki pastiprinās Baltijas valstu gaisa telpas izlūkošanu, ja tajā sāksies plaša mēroga NATO kaujas lidmašīnu lidojumi.

Ukrainas krīzes laikā NATO patruļlidmašīnas februārī virs Baltijas jūras pie Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem vairākas reizes tika konstatējušas Krievijas armijas lidmašīnas. Konstatēta gan transportlidmašīna "An-12", iznīcinātāji "Su-24" un "Su-27", gan arī "Il-20". Krievijas lidaparāti konstatēti arī aprīļa vidū un martā.

Krievijas lidmašīnas parasti pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbild uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem.

Latvijas Aizsardzības ministrija jau februāra beigās paziņoja, ka Krievijas bruņoto spēku lidojumi pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas ir konstatēti pietiekami regulāri un to aktivitāte ir augusi pēdējo piecu gadu laikā.

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, NATO valstis Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošo lidaparātu skaitu palielināja. Patlaban Baltijas valstu gaisa telpā patrulē kopumā 12 iznīcinātāji - četri no Polijas, četri no Lielbritānijas un četri no Dānijas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!