Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pagājušajā naktī Latvijas ekskluzīvi ekonomiskajā zonā, 12 jūras jūdzes no valsts teritoriālajiem ūdeņiem, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) identificējuši Krievijas bruņoto spēku "Bereza" klases kuģi, informēja NBS.

Savukārt vakar Latvijas ekskluzīvi ekonomiskajā zonā, 6,5 jūras jūdzes no valsts teritoriālajiem ūdeņiem, konstatēta korvete "Stoikiy 545". 21.aprīlī Latvijas tuvumā identificēts Krievijas apgādes kuģis "Bira", bet 18.aprīlī identificēta Krievijas "Kilo" klases zemūdene. 18.aprīlī NATO patruļlidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas identificēja Krievijas radiolektroniskās izlūkošanas lidmašīnu "Il-20".

Krievijas kara tehnika Latvijas tuvumā konstatēta laikā, kad Baltijas jūrā notiek NATO un Baltijas valstu organizētas mācības. Trešdien Baltijas jūras neitrālajos ūdeņos notika NATO Jūras spēku pavēlniecības organizētās starptautiskas mācības "Dynamic Mercy 2015", kurās pilnveidoja starpvalstu vienību un personāla sadarbību, veicot plaša mēroga cilvēku meklēšanu un glābšanu jūrā.

Mācības vadīja Zviedrijas Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs, un tajās piedalījās Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Zviedrijas bruņoto spēku vienības, iesaistot četrus kuģus, trīs helikopterus un vienu lidmašīnu.

Savukārt no 19. līdz 30.aprīlim Lietuvas teritoriālajos ūdeņos un ekskluzīvi ekonomiskajā zonā notiek Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras ("Baltron") mācības. Mācībās piedalās Jūras spēku flotiles kuģi "Virsaitis" un "Rūsiņš", kā arī Lietuvas Jūras spēku kuģi "Kursis", "Skalvis" un "Zemaitis". Šo mācību mērķis ir trenēt kuģu personālu jūras operāciju izpildē un sagatavoties, kā arī veikt kuģu gatavības pārbaudi dalībai NATO Reaģēšanas spēku 1.pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā.

Šogad Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā vai virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas regulāri, tāpat kā pagājušajā gadā, pamanīti gan Krievijas karakuģi, gan lidmašīnas. Ir bijuši gadījumi, kad vienā reizē pamanīti vairāki militārie transportlīdzekļi.

Kopumā šogad Latvijas ūdeņu tuvumā 38 reizes manīta Krievijas kara tehnika.

Pērn Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas un kuģi Latvijas robežai pietuvojušies vairāk nekā 250 reizes. Bruņotie spēki bija identificējuši vairāk nekā 200 lidojumus, kā arī 50 gadījumus, kad Krievijas kuģi bija pietuvojušies Latvijas jūras robežai.

Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas galvenokārt pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbild uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem, tādējādi radot apdraudējumu civilās aviācijas gaisa kuģu satiksmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!