Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas militāro lidmašīnu aktivitāte Baltijas valstu gaisa telpas robežu tuvumā ir mazinājusies, pirmdien paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

NATO patrulēšanas misijas Baltijas valstu gaisa telpā iznīcinātajiem laika posmā no 22.decembra līdz 11.janvārim ne reizi nebija jāpaceļas gaisā, lai pavadītu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas robežai pietuvojušās Krievijas lidmašīnas.

Kopumā 2014.gadā NATO iznīcinātāji apmēram 150 reizes pacēlās, lai pavadītu Krievijas militārās lidmašīnas, kas ir trīsreiz vairāk nekā gadu iepriekš. Lielāko daļu lidojumu Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras veica uz un no Kaļiņingradas apgabala.

NATO iznīcinātāji, kas sargā Baltijas valstu gaisa telpu ir bāzēti Lietuvā, Igaunijā un Polijā. Kopš Baltijas valstu iestājas NATO iznīcinātāji bija bāzēti tikai Lietuvā Zokņu bāzē Šauļu pievārtē, Lietuvā, bet pērn saistībā ar Krievijas agresiju to skaits tika palielināts un palielināts bāzu skaits - patrulēšana notiek arī no Emari Igaunijā un Malborkas Polijā.

1.janvārī Itālijas un Polijas kontingents pārņēma patrulēšanas misiju Zokņu bāzē. Emari bāzē to pārņēma Spānijas piloti un personāls, bet Polijā misiju sāka Beļģijas iznīcinātāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!