Foto: RIA Novosti/Scanpix

Trešdien Krievijas medija "Sputnik" latviešu versijā par dienas varoni padarīts partijas "Saskaņa" deputāts Jānis Urbanovičs. Portāls publicējis it kā viņa viedokli, kaut gan deputāts ar šādu viedokli nebija nedz vērsies pie portāla, nedz arī portāla darbinieki to taujājuši deputātam, ceturtdien vēstī laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Pats deputāts par to paudis neapmierinātību. Ar deputātu nenotikušā sarunā portāls "Sputnik" sakompilējis citātus no vecām intervijām un salicis to komplektā ar tankiem fotogrāfijā un ziņu, ka NATO valstis baidās no Krievijas bruņotajiem spēkiem, raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze". Ar politologu Juri Rozenvaldu kāds žurnālists no "Sputnik" esot sazinājies, taču politologa pārspriedumi par nacionālo un etnisko identitāti rezultātā izmantoti rakstā, kas pārpilns ar mājieniem par krievu asimilāciju Latvijā.

"Neatkarīgā Rīta Avīze" secinājusi, ka portālā līdztekus tādām personām kā Urbanovičs, Rozenvalds un Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs atrodami daudzi oficiālajai Latvijas valsts nostājai klaji oponējoši materiāli. Vairāk to ir krievu versijā. Tostarp attiecībā uz Latvijas militārajiem sabiedrotajiem un Ukrainu, raksta laikraksts.

Sākot darbu Latvijas mediju telpā, Krievijas portāls un radio "Sputnik" apgājis ierasto mediju reģistrācijas kārtību. "Mēģinājumi pērnruden oficiāli Latvijā reģistrēt "Rossija segodņa" pārstāvniecību un arī šogad "Sputnik Latvia" cieta neveiksmi. Uzņēmumu reģistrs atteica. Taču interneta plašumos mūsu valsts abreviatūra ir pilnīgi neaizsargāta un pie domēna var tikt jebkurš, neatkarīgi no tā, kādi ir viņa nolūki," raksta laikraksts.

Situācija varētu atrisināties sākot ar 1. martu, kad valdība pret "Sputnik" varēs iemēģināt jaunā sankciju likuma represijas. Vienlaikus atbildīgajām institūcijām jādomā, kā pasargāt domēnu lv. elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pārstāvis Ivars Zviedris laikrakstam kā piemēru minējis kaimiņu igauņu praksi. Ikvienam, kurš vēlas nopirkt igauņu domēnu ee, oficiāli jāatskaitās, kādiem nolūkiem to plāno lietot. Tad vēlāk ir pamats iebilst, ja saturs neatbilst deklarētajam, skaidrojis NEPLP pārstāvis.

""Sputnik" ir viens no Krievijas valsts informācijas aģentūras "Rossija segodņa" propagandas rīkiem. Tas darbojas 30 pasaules valodās, 34 valstīs, 130 pasaules pilsētās un tagad pieejams arī ar domēnu lv," atgādina "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!