Foto: AFP/Scanpix
Krievijā rīkotajā militāri politiskajā nometnē "Sojuz" augusta beigās Kirgiztānā piedalījusies arī astoņu skolēnu liela komanda "Lāčplēsis" no Latvijas Afganistānas kara veterāna Sergeja Īvāna vadībā, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Nometnē noritējušas kā fiziskās izturības un šaušanas apmācības, tā arī informāciajs kara apmācības, žurnālistikas nodarbības, jaunā izlūku skola. To nometnē Kirgiztānā, netālu no Isikula ezera, vadījis Krievijas izlūkdienesta GRU virsnieks.

Uz nometni Kirgiztānā devās trīs bērni no Rīgas 34.vidusskolas, bet pārējie – no Rīgas 95.vidusskolas, 52.vidusskolas un Anniņmuižas vidusskolas. 34.vidusskolas direktore Natālija Rogaļeva laikrakstam norāda, ka viņa par bērnu došanos uz Kirgiztānu neko nav zinājusi, tāpat arī norāda, ka jau pērn, kad bērni no šīs mācību iestādes bija turp devušies, runājusi ar viņiem un norādījusi, ka skola šādas aktivitātes neatbalsta.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) laikrakstam norāda, ka Latvijas jauniešu piedalīšanās ideoloģiski motivētā nometnē, Krievijas Federācijas bijušo izlūkdienestu virsnieku un "Specnaz" karavīru vadībā, ir apdraudējums vispirms jau pašiem jauniešiem, viņu nākotnei.

Savukārt Drošības Policijā laiksrakstam sacīts, ka, lai arī piedalīšanās šādās nometnēs jauniešiem rada ilgtermiņa riskus, taču šāda jauniešu rīcība nav pretlikumīga. Jauniešu izvēles ir vecāku atbildība. Drošības Policija arī norāda, ka būtu jāmeklē iespējas jauniešu ieinteresēt par alternatīvām iespējām Latvijā, jāveic izglītojošs darbs skolās, no kurām jaunieši izvēlas doties uz šādām nometnēm.

Jau pērn medijos parādījās ziņas, ka Latvijas skolēni piedalījušies Krievijā rīkotā militāri politiskā nometnē "Sojuz". Tika paustas aizdomas, ka tādā veidā Krievijas specdienesti mēģina sev savervēt nākamos aģentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!