Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas valsts iztērējusi gandrīz 20 tūkstošus eiro par Krievijas pilsones ārstēšanu, kura jau vairāk nekā gadu atrodas Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā (RPNC) un ilgstoši nespēj atgriezties dzimtenē, piektdien ziņo "Latvijas Avīze".

Ļubovu (sievietes uzvārds netiek atklāts), kura dzīvojusi Beļarskas ciemā netālu no Kazaņas, 1995. gadā raidījuma "Žģi meņa!" ("Gaidi mani!" no krievu val.) interneta saitē, kur tiek meklēti pazudušie cilvēki, meklējusi viņas māsa, lūdzot palīdzēt atrast sievieti, kura aizbraukusi pie draudzenes uz Rīgu un pazaudējusi atmiņu.

"Sievietes pēdu sadzīšanā lielu darbu ieguldījusi gan slimnīcas vadība, gan Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes kriminālpolicijas pārvalde, kā arī raidījuma volontieris Mārtiņš Ziebergs. Taču Krievijas iedzīvotājai ir pazudusi pase, un, kamēr Krievijas puse nav noskaidrojusi, vai Ļubova ir Krievijas Federācijas pilsone un kur ir reģistrēta viņas dzīvesvieta, dzimtene viņu neņem atpakaļ," raksta "Latvijas Avīze". Savukārt tuvinieki naudas trūkuma dēļ nevar atbraukt pakaļ savai radiniecei.

"Viņu atveda no Pārdaugavas, Kristapa ielas, kur atrodas sociālie dzīvokļi. Kad tur ieradās policija, lai noskaidrotu, pie kā Ļubova mitinās, iemītnieki stāstījuši, ka viņu nepazīst, ka neesot tādu personu redzējuši. Kādas personas droši vien viņu tur pieturēja," stāstīja RPNC vecākā juriste Indira Ozola.

Psihiatriskās palīdzības dienesta vadītāja Iveta Ķiece skaidroja, ka paciente ir bezpalīdzīgā stāvoklī, ka nespēj pati par sevi parūpēties. "Mēs nevaram izrakstīt šo cilvēku no slimnīcas, sak, ej pa Tvaika ielu vienalga kur!" saka daktere.

Tā kā pacientei nav nekādu personas apliecinošu dokumentu, nav iespējams arī kārtot ievietošanu sociālās aprūpes iestādē.

Izdevums vēsta, ka Ļubovas uzturēšanās slimnīcā Latvijas valstij jau ir izmaksājusi turpat 20 tūkstošus eiro. Nacionālajā veselības dienestā atzina, ka valstī nav izstrādāta kārtība, kā šādā gadījumā piedzīt naudu no Krievijas.

Sievietes pārvietošana tagad atkarīga no Krievijas vēstniecības Latvijā, jo viņa varēs šķērsot robežu tikai tad, ja vēstniecība izsniegs vienreizējo iebraukšanas atļauju un palīdzēs finansiāli.

Slimnīcas juriste bijusi Krievijas vēstniecībā. "Vēstniecība bija labi informēta par šo sievieti, uzsvēra, ka visus pieprasījumus no arhīviem esot atmaksājuši par savu naudu. Es neprasīju, cik tas izmaksājis, bet pateicu, ka paciente no Krievijas Latvijas valstij jau izmaksājusi ap 20 tūkstošiem eiro," sacīja Ozola.

Vēstniecībā laikrakstam norādīja, ka esot pārāk maz informācijas, lai šo sievieti identificētu.

Saskaņā ar "Latvijas Avīzes" ziņoto šis ir pirmais un vienīgais gadījums, kad slimnieks RPNC stacionārā atrodas vairāk nekā gadu. Šajā slimnīcā ir 536 gultasvietas un vidējais ārstēšanas ilgums vienam pacientam aizvadītajā gadā bijis 24 dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!