Foto: DELFI

Krievijas mediji uzkurinājuši vērienīgu skandālu par mazpazīstamā bijušā Latvijas diplomāta Normunda Vasariņa izteikto aicinājumu latviešiem neskatīties gadu mijā tradicionāli demonstrēto padomju laiku filmu "Likteņa ironija jeb vieglu garu!".

Bijušais Ārlietu ministrijas Eiropas Savienības institūciju nodaļas vadītājs Normunds Vasariņš Jaungada dienā tviterī ierakstījis komentāru par slaveno padomju laiku filmu, paužot viedokli, ka tā "piesārņo domāšanu". "Šķiet, ka LV sabiedrība kļūs par patiesi rietumniecisku tad, kad tās krējums pārtrauks ik jaungadu jūsmot par PSRS filmu "Ar vieglu garu"," rakstīja Vasariņš.

Pēc Vasariņa novērtējuma, kaut arī Rietumvalstu Ziemassvētku filmas, kā "Viens pats mājās" un "Tāda ir mīlestība", "ir vājas un, atļaušos, muļķīgas. Taču tās nav "inficētas" ar padomistisko domāšanu un nostalģiju".

Vasariņa komentāri atraduši dzirdīgas ausis Krievijas medijos, kas sacēluši pamatīgu sašutumu vētru par mēģinājumu noliegt kulta statusu iemantojušo filmu.

Pēc Krievijas oficiālā laikraksta "Rossijskaja gazeta" novērtējuma, Vasariņa "murgainie ieraksti [...] pret piemīlīgo mīlas komēdiju [...] Latvijā izraisījuši nopietnu politisku skandālu". Tikmēr Krievijas valstij piederošā aģentūra "RIA Novosti" citē partijas "Par dzimto valodu!" pārstāvi Ilarionu Girsu, kurš apgalvo, ka "mūsdienu Latvijas iedzīvotāji var tikai sapņot par tādu dzīves līmeni, kāds atainots Rjazanova filmā".

Krievijas preses pārstāvji pat vērsušies Latvijas Ārlietu ministrijā, pieprasot paskaidrojumus par Vasariņa it kā pausto oficiālo ministrijas nostāju. "Virknē Krievijas mediju parādījusies informācija, ka tāda ir Latvijas Ārlietu ministrijas nostāja. Tā nav. ĀM nav sniegusi šādu paziņojumu. Tas ir atsevišķa cilvēka privāts viedoklis, kas nav saistīts ar ministriju," uzsvēra ĀM preses sekretārs Jānis Sīlis.

"Rossijskaja gazeta" arī vērsusies pie "Likteņa ironija jeb vieglu garu!" veidotāja Eldara Rjazanova, kurš paudis neapmierinātību par ikgadējo viņa filmas demonstrēšanu.

"Es nevarētu iedomāties, ka no manis, kā izrādās, ir atkarīgs tas, vai Latvijas sabiedrība kļūs rietumnieciska. Bet principā Vasariņa kungam ir pilnīga taisnība. Arī es esmu sašutis un neapmierināts ar to, ka manu filmu atkal un atkal demonstrē Jaungadā un jebkuros citos svētkos tik daudzus gadus pēc kārtas. Tas ir patiešām neciešami!" sacīja Rjazanovs.

Režisors arī ierosinājis, lai kāds latviešu kinoveidotājs uzņem "mīlīgu Jaungada filmu, ko arī rādīs trīsdesmit - četrdesmit gadus pēc kārtas. Jo ikviens režisors, manuprāt, būtu laimīgs, ja viņa filmai būtu tāds liktenis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!