Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas specdienesti pērn izrādījuši interesi par tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri dažādu iemeslu dēļ apmeklē kaimiņvalsti, vervējot ar kontrabandu saistītos, liecina Drošības policijas (DP) pārskats par 2013.gadu.

Gluži kā iepriekšējos gados, arī pērn visaktīvāk izlūkošanas darbības pret Latvijas interesēm izvērsa Krievijas specdienesti, secina DP. Šie specdienesti pērn arī centās sadarboties ar diasporas organizācijām un aktīvistiem dažādos Latvijas reģionos.

DP secinājusi, ka pērn Krievijas specdienesti turpinājuši izrādīt operatīvo interesi par Latvijas iedzīvotājiem, kuri dažādu iemeslu dēļ regulāri apmeklē šo kaimiņvalsti. Krievijas specdienestu īpašu uzmanību piesaistījuši tie cilvēki, kuri iesaistīti akcīzes preču kontrabandā. DP uzskata, ka ar kontrabandu saistītie ir viegli ietekmējami un šantažējami, tāpēc šos cilvēkus specdienesti uzskatījuši par piemērotiem vervēšanai, proti, specdienestus interesējošas informācijas iegūšanai.

Gada pārstātā DP norāda, ka pastiprinātu ārvalstu specdienestu uzmanību piesaista personas, kurām ir pielaide valsts noslēpumam. DP norāda, ka specdienesti ne vienmēr tieši uzrunā cilvēkus, kuriem ir pielaide valsts noslēpumam, bet vēršas pie viņu kolēģiem vai paziņām.

DP pērn novērojusi dažādus mēģinājumus diskreditēt Latviju, piemēram, vēstot pat Latvijā it kā notiekošu nacisma atdzimšanu. DP uzskata, ka šajos pasākumos arī varētu būt iesaistīti Krievijas specdienesti. Mēģinājumi Latviju diskreditēt var pastiprināties arī šogad, jo notiks gan Saeimas, gan Eiropas Parlamenta vēlēšanas.

Pērn pieaugusi arī ārvalstu specdienestu interese par gaidāmo Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē.

DP pieļauj, ka nākotnē ārvalstu specdienestu aktivitāte Latvijā pieaugs. Tas būs tieši saistīts ar vēlēšanām un Latvijas prezidentūru ES Padomē. DP bažījas, ka tieši saistībā ar gatavošanos prezidentūrai, ārvalstu specdienesti centīsies iegūt dažāda veida informāciju par Latviju no Latvijas amatpersonām.

DP paredz, ka pieaugs mēģinājumi vervēt kontrabandistus informācijas ieguvei Krievijas specdienestu vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!