ASV domnīcas "RAND Corporation" veikto kara spēļu izdarītie secinājumi par Krievijas spēju iekarot Baltijas valstis trīs dienu laikā nav jauna vai iepriekš nezināma informācija, portālam "Delfi" ar padomnieces strapniecību pavēstīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Kā skaidroja ministrs, "līdzīgus pētījumus jau iepriekš ir veikuši arī citi starptautiskie pētnieciskie institūti un domnīcas". Viņš atgādināja, ka NATO ir jau veikusi un turpina veikt būtiskus pasākumus, lai atturētu Krieviju no līdzīgām aktivitātēm pret kādu no Baltijas valstīm.

"Papildus tam uzskatu, ka NATO Varšavas samitā šogad ir jāpieņem lēmumi par ilgtermiņa risinājumiem attiecībā uz Baltijas valstu aizsardzību," uzsvēra Bergamnis. "Savukārt Latvijas uzdevums ir stiprināt savas pašaizsardzības spējas, jo tikai NATO veiktie ilgtermiņa atturēšanas pasākumi, Latvijas pašaizsardzības spējas un agrā brīdināšana kopā var nodrošināt to, lai Krievija nekad militāri nevērstos pret Latviju vai kādu no Baltijas valstīm."

Ministrs skaidroja, Latvijas aizsardzība balstās uz trijiem galvenajiem nosacījumiem: "Pirmkārt, tā ir valsts pašaizsardzības spēju nodrošināšana, attīstot savus bruņotos spēkus. Otrkārt, tā ir sabiedroto klātbūtnes un noteiktu uzņemošās valsts atbalsta spēju nodrošināšana. Treškārt, tā ir modernas agrās brīdināšanas un informācijas apmaiņas sistēmas nodrošināšana."

Tāpat viņš atgādināja, ka viņa galvenā prioritāte šajā amatā ir Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju celšana un nostiprināšana. "Tikpat nozīmīga ir NATO spēku klātbūtne – nozīmīga, ilglaicīga un redzama. Tāds ir mērķis, lai atturētu iespējamo agresoru un nepieļautu pat domu, ka kādā no NATO dalībvalstīm iespējams iebrukt," uzsvēra Bergmanis.

Vēstīts, ja Krievija rīt iebruktu Baltijas valstīs, skaitliskā mazākumā esošie NATO spēki tiktu sakauti trīs dienu laikā, secināts pēc ASV domnīcas "RAND Corporation" kopā ar ASV bruņoto spēku virsniekiem un civilajām amatpersonām veikto kara spēļu beigām.

Virknē kara spēļu, kas izspēlētas vairāku mēnešu laikā no 2014. līdz 2015. gadam, Krievijas bruņotie spēki spēja ieņemt Rīgu vai Tallinu 36 līdz 60 stundu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!