Foto: LETA

Krievijas vēstniecība un partijas "Saskaņa" līderi noliedz bijušā Krievijas vēstnieka Viktora Kaļužnija izteikumus intervijā radiostacijā "Eho Moskvi", ka ir bijusi īpaši izstrādāta programma, ar kuras palīdzību varēja ietekmēt Latvijas vēlēšanu rezultātus un panākt varas nodošanu krieviskiem politiskajiem spēkiem, raksta "Latvijas Avīze".

Bijušais vēstnieks intervijā radio atzina, ka Krievijas vēstniecībā bija izveidota īpaša programma, kas noteica, ka 2009.gadā Rīgā varas groži jānodod krievvalodīgajiem, bet 2010.gadā līdzīgs plāns jāīsteno pret Saeimu.

"Viens no maniem darbības principiem, strādājot par vēstnieku, bija tas, ka katram sākumam ir jābūt arī noslēgumam, tas ir, katram uzdevumam ir jābūt sākumam un noslēgumam. Tāpēc man bija pārliecība, drīzāk izpratne, par vēstniecības darbu tāda, ka man bija jābūt atbildīgam par divpusējām valsts attiecībām. Tāpat atbildība par vēstniecībā īstenoto programmu, ka krievvalodīgie 2009.gadā nāks pie varas Rīgā, bet 2010.gadā Saeimā," sacīja Kaļužnijs.

Tāpēc intervijas turpinājumā viņš pauda nožēlu, ka minētā programma tika īstenota attiecībā uz Rīgu, bet uz Saeimu tas neizdevās. Šajā neveiksmē Kaļužnijs vaino savu pēcteci Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu, kurš esot pārtraucis nodarboties ar šīs programmas īstenošu dzīvē.

Uz jautājumu, kā izdevies šādu programmu īstenot, Kaļužnijs stāstījis, ka sākumā vajadzējis reformēt apvienību "Saskaņas centrs", proti, tika izteikts par partijas vadītāju izvēlēties Nilu Ušakovu, jo toreizējā līdera Jāņa Urbanoviča seja esot jau bijusi apnikusi.

Aptaujātie "Saskaņas" līderi noliedz šādas "programmas" eksistenci. "Dažreiz cilvēkiem, kas jau ir pensijā, ir tendence mazliet palielināt savu lomu vēsturiskos notikumos. Ja Kaļužnija kungam būtu iespēja vēl kādu pusstundu tajā intervijā parunāt, viņš droši vien pastāstītu, ka visa Latvijas ekonomika un Latvijas valsts pastāv, tikai un vienīgi pateicoties viņa pūlēm. Es nepārspīlētu Kaļužnija lomu kopumā, jo sapratne par Latvijas iekšējiem procesiem nebija viņa stiprā puse. Viņš ne visu spēja iemācīties," tā TV3 ziņām notiekošo komentēja Nils Ušakovs.

Vēl skarbāks bija Jānis Urbanovičs: "Galu galā tā jau ir apsūdzība, ka Krievija ir iejaukusies vai mēģinājusi iejaukties Latvijas iekšējās lietās. Ja tas tā ir, tad Krievijai būtu jāatvainojas. Ja tas tā nav, tad vajadzētu Kaļužniju tiesāt." Bijušā vēstnieka izteikumus Urbanovičs vērtēja kā "absolūtas pļāpas".

Vēršoties arī Krievijas vēstniecībā Latvijā un lūdzot paskaidrot, vai šāda "programma" tiešām ir darbojusies un vai Krievijas diplomātiem ir kādi līdzīgi plāni arī nākamajām Latvijas Saeimas vai pašvaldību vēlēšanām, vēstniecības preses dienests savā atbildē bija kodolīgs: "Kaļužnija pavasara fantāzijas jūsu minētajā intervijā mēs nekomentējam. Pēc sīkākiem skaidrojumiem iesakām nepastarpināti vērsties pie šo izteikumu autora. No savas puses vēlamies uzsvērt, ka Krievijas vēstniecība savā darbībā Latvijā stingri ievēro starptautisko un divpusējo līgumu normas, kā arī Vīnes konvenciju, kurā nostiprināts princips par neiejaukšanos akreditācijas valstu iekšējās lietās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!