Foto: LETA

Latvija un Krievija var viena otru bagātināt kultūras jomā, piektdien preses konferencē žurnālistiem sacīja Krievijas valdības priekšsēdētāja vietniece Olga Golodeca.

"Mūsdienās mūsu kultūras jomu līmenis ir sasniedzis tādu attīstības pakāpi, ka mēs tiešām varam viens otru bagātināt un dot mūsu valstu iedzīvotājiem jaunas iespējas kultūras jomā," teica Golodeca.

Krievijas vicepremjere sacīja, ka viņas vizītes mērķis Latvijā ir apmeklēt XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku pasākumus. "Tas ir notikums ne tikai Latvijā, bet notikums visas pasaules kultūrā. Man kā Krievijas, tostarp kultūras, pārstāvei šis festivāls arī ir ļoti interesants." Tāpat Golodeca pauda cerību par potenciālu sadarbību Latvijas un Krievijas koru starpā. "Te mums ir ko pamācīties vienam no otra."

Šodien Krievijas vicepremjere tikusies ar Latvijas kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi, izglītības ministru Vjačeslavu Dombrovski (RP) un Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC), lai "apspriestu tās vajadzības un iespējas, kas varētu paplašināt savstarpējo sadarbību".

Golodeca minēja, ka, piemēram, Krievijā ir speciāls režīms tūristiem, kuri ierodas Sanktpēterburgā ar prāmjiem, proti, viņi 72 stundu laikā var bez vīzas apmeklēt vēsturiskās kaimiņvalsts vietas. "Tas dod ārkārtīgi lielu papildu tūristu plūsmu. Šobrīd pastiprinātā režīmā strādā mūsu muzeji, jo pieprasījums pastāvīgi aug." Pārrunātas arī pierobežas iedzīvotāju iespējas, jo tuvākajā laikā stāsies spēkā atvieglotais pārvietošanās režīms 30 kilometru plašā pierobežas joslā. "Mēs esam ieinteresēti šādas sadarbības paplašināšanā īpaši vīzu režīma atvieglošanā attiecībā uz nopietniem kultūras pasākumiem, kuri varētu kļūt par veselu vēsturi un tūrisma industriju divām valstīm."

Nākotnē starp Latviju un Krieviju plānots vairums sadarbības pasākumu kultūrā - teātra trupu braucieni, kā arī muzeju un bibliotēku sadarbība.

Savukārt šodien plānotās tikšanās laikā ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) tiks spriests par sadarbības paplašināšanu izglītības jomā, jo Krievijas pusei šai jomā esot ko piedāvāt Latvijai, piemēram, aktīvi tiek attīstītas programmas humanitārajā izglītībā. "Mums plaši attīstās programmas par virtuālajiem muzejiem, virtuālajiem teātriem. Mums ir sagatavotas virtuālās programmas attālinātai apmācībai dažādās sfērās," sacīja Golodeca, bilstot, ka šīs programmas iespējams pielāgot arī latviešu valodā.

"Tieši tā kā mēs sadarbojamies kultūrā, mēs gribētu daudz sistemātiskāk, daudz aktīvāk sadarboties izglītības sfērā," uzsvēra Krievijas vicepremjere.

Viņa bilda, ka Latviju aktīvi sākuši apmeklēt Krievijas tūristi, kuri prasa sadarbības paplašināšanu tūrisma jomā.

Taujāta par iespējamo Krievijas prezidenta Vladimira Putina vizīti Latvijā, Krievijas vicepremjere norādīja, ka nesen notikusi abu valstu premjerministru tikšanās, saskaņā ar kuru tiek turpināts darbs.

LETA jau ziņoja, ka no šodienas līdz 7.jūlijam darba vizītē Latvijā uzturēsies Krievijas valdības priekšsēdētāja vietniece Golodeca.

Viņa Latvijā viesosies, lai piedalītos XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku noslēguma pasākumos. Vienlaikus plānotas tikšanās arī ar Latvijas amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!