Foto: F64
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) gadījumā rotācija ir instruments, kas ļauj salīdzinoši ātri risināt problēmu, taču tā viennozīmīgi nav uzskatāma par labāko praksi šādās situācijās, komentēja Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš.

Viņš norāda, ka patlaban VID notiekošās izmaiņas ir vērstas uz iestādes darbības pilnveidošanu, tostarp mazinot sabiedrības bažas par atsevišķu dienesta darbinieku godprātību. Pilnveidojot iestādes struktūru un personālvadības sistēmu, tiek mazināti riski, ka šādas situācijas varētu atkārtoties.

Pēc Krieviņa domām, rotācija kā preventīvs instruments korupcijas risku novēršanai ir labs un praksē pielietots instruments, kas ieviests jau samērā sen un efektīvi darbojas citās valsts pārvaldes iestādēs.

"Tomēr būtiski atzīmēt, ka valsts pārvaldē rotācija nav soda mērs - tas ir personālvadības instruments, kas tiek izmantots galvenokārt pozitīvā nozīmē, piemēram, pārceļot labus darbiniekus efektīvākai kādu citu valsts pārvaldes funkciju veikšanai vai indivīda karjeras izaugsmes sekmēšanai citos amatos," viņš norāda.

Nākotnē būtu jāuzlabo komunikācija par šāda veida pārmaiņām, lai sabiedrībā neradītu greizu priekšstatu par rotācijas būtību un šī instrumenta pielietošanu dažādās situācijās.

"Patlaban var rasties iespaids, ka rotācijai tiek pakļauti tikai un vienīgi negodprātīgi cilvēki, kuri turklāt netiek atbrīvoti no dienesta un var turpināt darbu valsts pārvaldē. Tas ir maldinoši. Tāpat nevajadzētu aizmirst par nevainīguma prezumpciju un to, ka negodprātīgi cilvēki, tiklīdz to vaina ir pierādīta, uzreiz tiek atbrīvoti no dienesta," saka Krieviņš.

Jau ziņots, ka kopumā tiks pārceltas 39 VID amatpersonas, no tām 22 būs vadītāji - 18 tiks pārcelti VID iekšienē, savukārt četri - ārpus dienesta. No pārējiem 17 nodarbinātajiem 14 tiks pārcelti VID iekšienē, savukārt atlikušie - ārpus dienesta. VID iekšienē darbinieku rotāciju paredzēts noslēgt līdz 11. maijam, savukārt darbiniekus ārpus dienesta paredzēts pārcelt līdz 23. maijam.

Finanšu ministre marta beigās VID ģenerāldirektorei uzdeva līdz šā gada 1. maijam nodrošināt, lai tie dienesta darbinieki, par kuriem ir kritusi nopietna aizdomu ēna un par kuriem ir informācija, ka no viņu puses ir bijusi negodprātīga darbība, VID esošajās struktūrās vairs nestrādātu.

Ministre arī uzdeva veikt visu svarīgāko VID struktūrvienību vadītāju un viņu vietnieku rotāciju. Turpmāk šāds rotācijas mehānisms VID struktūrās būšot regulārs, tostarp ik pa pieciem gadiem būs jānodrošina vadītāju rotācija.

Jau ziņots, ka uz Ieslodzījumu vietu pārvaldi tiks pārcelti pieci cilvēki, un tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs ceturtdien atzina, ka viņiem tiks izveidotas jaunas amata vietas un būs nepieciešams papildu finansējums algām, visticamāk, no budžeta programmas "Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!