Foto: LETA
Partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) priekšsēdētājs, ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis nevēlas komentēt iespējamo Valsts prezidenta Valda Zatlera pievienošanos "Vienotībai" pēc pilnvaru termiņa beigām, jo tam jābūt paša prezidenta lēmums, tomēr jaunas partijas izveidošana īsā laikā neesot nopietna iespēja, LTV raidījumā "Labrīt, Latvija" piektdien sacīja Kristovskis.

"Negribu skaļi runāt par to, tā ir viņa izvēle un tur nedrīkst būt politiskais spiediens," sacīja Kristovskis par iespēju, ka Zatlers varētu nākt uz "Vienotību". Tomēr viens no apvienības līderiem pauda cerību, ka Zatlers izvēlēsies valstij labāko risinājumu.

Kristovskis arī norādīja, ka viņa pieredze, , veidojot PS, liecina, ka "izveidot nopietnu politisko spēku prasa gadus". Izveidot tādu dažos mēnešos, "kā to piemin daži politologi, ir nenopietna runāšana," sacīja ārlietu ministrs.

Runājot par "Vienotības" un PS nākotni pirms sestdien gaidāmā partijas ārkārtas kongresa, kurā atkal paredzēts vēlēt valdi, Kristovskis sacīja, ka cilvēku, kas varētu atstāt PS un pievienoties, piemēram, Nacionālajai apvienībai, neesot daudz, taču viņiem pašiem būtu sevi jānosauc.

Kristovskis norādīja, ka PS ir "atbildīgu, nacionālu politiku realizējošs spēks", tāpēc "mēs atbildīgāk izturējāmies pret to, ko citi "Vienotībā" uztver vienkāršāk, piemēram, par "Saskaņas centra" (SC) aicināšanu valdībā". Komentējot runas, ka "Vienotība" mēģina atbrīvoties no nacionāli radikālākajiem cilvēkiem, tai skaitā PS, lai varētu tuvināties SC pēc vēlēšanām, Kristovskis norādīja, ka pērnruden SC tika izteikti konkrēti nosacījumi sadarbībai, tai skaitā okupācijas atzīšana, un "es neredzu, ka no tām būtu gatavas atteikties Ministru prezidents (Valdis Dombrovskis (V)) un PS deputāti".

Viņš gan uzsvēra, ka "saskaldīties pa mazām daļām, kas ar 8-12 deputātiem kaut ko imitē," neesot lietderīgi, jo "mazi spēki nevar panākt lielas lietas". Kristovskis uzskata, ka SC ir jāattīstās un jāpārdomā attieksme pret okupācijas jautājumu, "jo mēs dzīvojam Latvijā, kur latviešu tauta un latviešu valoda ir vērtība, par kuru jārūpējas". Ja SC to sapratīšot, tad nevajadzēs rīkot pretrunīgus referendumus un viss Baltijas reģions dzīvošot labāk, pārliecināts PS vadītājs.

Komentējot attiecības "Vienotībā", ko raksturo arī Kristovska neierašanās uz apvienības biroja atklāšanu maijā "Hotel de Rome" telpās, viņš norādīja, ka tā bijusi "Jaunā laika" un "Vienotības" priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas kļūda, jo ir "jārēķinās vairāk ar partneriem un jāinformē". "Cerams, ka no tā ir izdarīti secinājumi un turpmāk tiks daudz pamatīgāk saskaņoti sadarbības aspekti "Vienotības" iekšienē," sacīja Kristovskis.

Kristovskis skaidroja, ka iepriekšējā "Vienotības" biroja izveide bijusi viņa ideja, par ko viņš informējis partnerus laicīgi, savukārt jaunā biroja "atradējs" Edgars Jaunups uzskatījis, ka viņam ir "pietiekami brīvas rokas".

Jau vēstīts, ka pēc Zatlera lēmuma rosināt Saeimas atlaišanu, kā arī viņa nepārvēlēšanas amatā "Vienotība" piedāvājusi viņam pievienoties šim spēkam. Zatlers ir pateicis, ka nebūšot malā stāvētājs politikā, taču vien pēc sava pilnvaru termiņa beigām sola paziņot, kā rīkosies. Viņš gan atzina, ka iespējamas ir visas medijos izskanējušās versijas, proti, savas partijas vai nevalstiskās organizācijas veidošana vai arī pievienošanās kādam esošajam politiskajam spēkam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!