Foto: Shutterstock
Reģionos finansējuma samazinājuma dēļ strauji augs rindas uz ambulatoriem pakalpojumiem, daudziem, tostarp bērniem, nebūs pieejami rehabilitācijas pakalpojumi, noskaidrojusi "Neatkarīgā Rīta Avīze".

"Sāpīgi, ka mums samazinājums skāris tieši rehabilitāciju bērniem," laikrakstam teikusi Alūksnes slimnīcas galvenā ārste Maruta Kalniņa.

Arī Jēkabpils slimnīcā ievērojami samazināsies rehabilitācijas pakalpojumu pieejamība, īpaši bērniem. Kuldīgas slimnīcā Nacionālā veselības dienesta līguma piedāvājums nozīmē to, ka rehabilitācijas pakalpojumi nebūs pieejami gandrīz 400 pacientiem.

Kuldīgā, Ogrē un citās slimnīcās būtiski samazināta pieeja arī dienas ķirurģiskajām operācijām, uz kurām palielināsies rindas. Latvijas Slimnīcu biedrība prognozē, ka Rēzeknes slimnīcā pieaugs rindas uz ultrasonogrāfijas izmeklējumiem. Uz dienas stacionāra pakalpojumiem neiroloģisko un iekšķīgo slimību ārstēšanai turpmāk būšot jāgaida uz pusi ilgāk. Arī rindas uz konsultāciju pie speciālistiem pieaugs. Piemēram, slimnīcās, kurās pašlaik pieņem arī onkologs, bērnu kardiologs, kas reģiona iedzīvotājiem ir būtiski, valsts kvotu palielinājums šim nolūkam nav paredzēts.

Kā vēstīts, Latvijas Slimnīcu biedrība zvana trauksmes zvanus saistībā ar šim gadam piešķirto finansējumu reģionālajām slimnīcām. Ceturtdien Veselības ministrija informējusi biedrību par "atrastiem" papildu 400 000 eiro, tomēr organizācija atzīst, ka šī summa ir pārāk maza, turklāt pagaidām nav zināms, uz kā rēķina tā tiks palielināta.

Nacionālās veselības dienesta direktores vietnieks Andrejs Doveiks gan uzsver, ka patiesībā finansējums ambulatorajai aprūpei šogad nav samazināts, tomēr nolemts palielināt finansējumu onkoloģijas pacientiem, proti klīniskās universitātes slimnīcas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!