Foto: LETA

Krīzes komunikācijā Rīgas Pedagoģijas un Izglītības vadības akadēmija (RPIVA) par valsts līdzekļiem piesaistījusi četras sabiedrisko attiecību kompānijas, kuru uzdevums bija arī meklēt argumentus tam, ka RPIVA nav jāreorganizē, svētdien vēstī TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Pirmais par RPIVA pastāvēšanas lietderību publiskas šaubas izteica izglītības reformators un bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis. Viņa pasūtītie pētījumi liecināja, ka vairākas augstskolas programmas ir vājas. Pašreizējais ministrs Kārlis Šadurskis (V) bez iepriekšējās brīdināšanas ķērās tieši pie RPIVA pievienošanas Latvijas Universitātei.

Šadurskis skaidrojis, ka gan RPIVA, gan Latvijas Universitāte (LU) māca skolotājus, bet abas institūcijas novērtētas kā "vidējs spēlētājs". "Mums ir vajadzīgs izcils spēlētājs," savu lēmumu skaidrojis ministrs.

RPIVA lielāko daļu ienākumu, gandrīz 3 miljonus veido ieņēmumu no studiju maksas. Vairāk kā miljonu piešķir valsts. Augstskolai ir 5 miljonu eiro uzkrājums.

RPIVA ir arī sazarota vadības struktūra. Rektoru un trīs vietniekus uzrauga 41 senāta loceklis un 77 Satversmes sapulces dalībnieki. Vadības personāls ir liels un pēc apvienošanās ar Latvijas Universitāti kļūs nevajadzīgs. Vadības atalgošanai augstskola tērē pusmiljonu gadā. 55 000 eiro ir rektores Dainas Voitas ienākumi.

Ministrija uzskata, ka augstskola ar zemu maksu piesaistītajiem daudzajiem studentiem nespēj nodrošināt pietiekošu mācību kvalitāti. Turpretī RPIVAS pārstāvji pauduši aizdomas, ka ministrija, apvienojot augstskolas, cenšas uzlabot universitātes finanšu bilanci.

RPIVA piesaistīja sabiedrisko attiecību speciālistu Mārci Krastiņu. Viņam vajadzēja izskaidrot sabiedrībai augstskolas pozīciju un piemeklēt argumentus, kādēļ reforma būtu atceļama.
"Meklējām dažādus argumentus starp Eiropas universitātēm, izpētījām to, ka no līdzīgiem gadījumiem, kā 100 tikai vienā gadījumā, manuprāt, Rumānijā likvidētas, ja, un nu arī centāmies to arī sabiedrībai pēc iespējas šos argumentus, nu lai kāds sadzird," tā Krastiņš.

Krastiņa uzdevumā bija arī pretējās puses argumentācijas analīze un pretargumentu veidošana. Budžets 7000 eiro. Šadurskis uzskata, ka ir neētiski par valsts naudu algot speciālistus, lai apkarotu valsts īstenotu reformu, vēstī raidījums. Ministrs skaidroja, ka viņam ir zināms par augstskolas līgumu ar sabiedrisko attiecību speciālistu un pauda viedokli, ka sociālajos tīklos ir bijusi ļoti intensīva un "vienkārši netīra kampaņa".

RPIVA labā janvārī sāka stādāt arī sabiedrisko attiecību speciālists Gints Feders. Viņa līgums paredzēja par 3900 eiro sagādāt augstskolai labvēlības publikācijas kādā interneta portālā un neatšifrētus pakalpojumus "pēc pieprasījuma". Šadurskis uzskata, ka RPIVAS vadība ir organizējusi kampaņu pret viņu.

Sabiedrisko attiecību speciālisti neatzīst, ka būtu palīdzējuši protestu akciju organizācijā. To noliegusi arī rektore.

Kopumā iepriekš RPIVA atzinusi, ka krīzes komunikācijai iztērējusi 15 000 eiro.

Augstskolu likvidēt paredzēts no 1. oktobra. Ministrija sola, ka tiks saglabātas studiju vietas un maksa, kā arī visas filiāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!