Uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš saistībā ar kāda akta parakstīšanu zvanījis bijušajam veselības ministram Guntim Belēvičam pirms būvobjekta Jūrmalā nodošanas ekspluatācijā, tā intervijā aģentūrai LETA apgalvoja pats Krūmiņš.

"Ir man tur viena lieta - nododot objektu, katrā istabā bija jābūt invalīdiem pieejamām tualetēm. Vai tad tas ir noziegums, vai par to kāds ir jāliek cietumā?" retoriski jautāja Krūmiņš, uzsverot, ka "naudu nevienam par to nebija devis". Viņš gan turpināja, norādot, ka "pierunājis par parakstu", bet arī tur nekā krimināla neesot bijis.

Krūmiņš skaidroja, ka kopumā neko par šo lietu nezina, viņš vienkārši iedomājies par to, ko izmeklētāji tajā procesā varētu meklēt. "Es toreiz piezvanīju [bijušajam veselības ministram] Guntim Belēvičam, viņš savukārt piezvanīja vēl kādam, un man to aktu parakstīja. Es nevienam neko neesmu devis," vēlreiz komentēja Krūmiņš.

Jautāts, vai viņa meitai Maijai Čerņavskai ir kāda saistība ar šo kriminālprocesu, Krūmiņš solīja izrēķināties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), ja tas vērsīsies pret viņa meitu.

"Kad mani aizturēja partiju lietā, [KNAB priekšniekam Jaroslavam] Streļčenokam kaut ko gribējās atrast vēl. Viņi meklē kaut ko, kur var kaut ko izņemt," izteicās uzņēmējs.

Kā ziņots, KNAB sāktajā kriminālprocesā, kur figurē Veselības inspekcijas un Jūrmalas domes amatpersonas, tiek izmeklēti noziegumi saistībā ar kāda uzņēmuma objekta nodošanu ekspluatācijā. KNAB preses pārstāve Laura Dūša informēja, ka kriminālprocess sākts par Veselības inspekcijas un Jūrmalas pilsētas domes amatpersonu prettiesiskajām darbībām. Šīs darbības ir saistītas ar labvēlīgu lēmumu pieņemšanu, kā arī iespējamu dokumentu viltošanu kāda uzņēmuma interesēs attiecībā uz šī uzņēmuma objekta nodošanas ekspluatācijā faktu, kā arī par iespējamu amatpersonu kukuļošanu minētā uzņēmuma interesēs.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecinot, ka kriminālprocesā ir iesaistītas septiņas personas, pret kurām sākts kriminālprocess par, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem - kukuļņemšanu, dienesta viltojumu un kukuļdošanu.

Veselības inspekcijas vadītāja Aija Mežsarga apliecināja, ka KNAB 6. oktobrī saistībā ar kādu 2015. gada atzinumu par būvobjekta gatavību ekspluatācijai pratinājis divus Veselības inspekcijas Higiēnas novērtēšanas un monitoringa nodaļas darbiniekus. Darbinieki tikuši pratināti, kā arī KNAB izņēmis dokumentus. Darbinieki gan neesot aizturēti, kā arī nav atstādināti no amata. Mežsarga nevēlējās atklāt šo darbinieku vārdus.

Objekts, par kura gatavību ekspluatācijai atzinums sniegts, atrodas Jūrmalā, norādīja Mežsarga.

"TV3 Ziņas" vēstīja, ka, pēc neoficiālas informācijas, kriminālprocess varētu būt saistīts ar Krūmiņa ģimenes projektu - vērienīgo apbūvi Jūrmalā, Turaidas kvartālā. Tur uzceltus viesnīcas tipa apartamentus ar Krūmiņa ģimeni saistīts uzņēmums ekspluatācijā nodeva pagājušā gada maijā. Krūmiņš gan "TV3 Ziņām" noliedza, ka KNAB izmeklētāji viņam būtu uzdevuši jautājumus saistībā ar minēto būvobjektu vai kādiem maksājumiem Veselības inspekcijai. Uzņēmējs uzsvēra, ka jebkurā gadījumā nekādus kukuļus viņš nav devis ne Veselības inspekcijai, ne Jūrmalas pašvaldības amatpersonām.

2014. gada jūlijā Latvijas Radio vēstīja, ka Čerņavskai piederošais uzņēmums "MC Turaida Property" Jūrmalā par aizdomīgi lētu cenu izsolē iegādājies nekustamo īpašumu ekskluzīvā vietā, kur Krūmiņi attīsta viesnīcas kompleksu. Turklāt dienā, kad Jūrmalas domnieki lēmuši zemi atsavināt, Krūmiņš Zaļo un zemnieku savienībai ziedojis 15 000 eiro.

Kriminālprocess ar uzņēmuma objekta nodošanu ekspluatācijā nav vienīgais, kur iesaistītas Jūrmalas domes amatpersonas. Pagājušajā nedēļā tapa zināms, ka KNAB ir sācis kriminālprocesu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā un šajā kriminālprocesā kopumā tika aizturētas četras personas, to vidū arī Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS), savulaik ar partiju "No sirds Latvijai" saistītais Jorens Raitums un uzņēmējs Krūmiņš. Kā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", ceturtā aizturētā persona šajā kriminālprocesā varētu būt SIA "Blaizer-AG" valdes priekšsēdētājs Anrī Kursītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!