Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) izvirzītajam premjera amata kandidātam politiķim Mārim Kučinskim varētu pietikt balsu Saeimā; ja nākamo valdību vadītu ZZS, tad finanšu ministres amatu varētu ieņemt pašreizējā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, liecina aģentūras BNS rīcībā esošā informācija.

Politiķu neoficiāli teiktais liecina, ka Kučinskis piekritis kļūt par Ministru prezidenta amata kandidātu, jo esot pārliecināts par atbalstu Saeimā. Iepriekš gan viņš, gan arī partiju apvienības pārstāvis zemkopības ministrs Jānis Dūklavs pauduši, ka nevēlas piedalīties skaistumkonkursā un cīnīties ar "Vienotības" līderi Solvitu Āboltiņu, tomēr, situācijai mainoties, Kučinskis pirmdien paudis gatavību kandidēt uz augsto amatu.

"Viņš teica - ja nevar salasīt balsis Saeimā, tad nemaz nekandidēs uz premjera amatu. Bet, ja viņš vakar pateica, ka ies uz šo amatu, tad tas nozīmē, ka balsis, visticamāk, ir," sacīja kāds ZZS politiķis.

ZZS esot zināms, ka Kučinski atbalstītu divi tā dēvētie "Vienotības" iekšējie grupējumi - liberālais spārns, ko veido seši deputāti - Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Aleksejs Loskutovs, Veiko Spolītis, Ints Dālderis un Andrejs Judins, kā arī reģionu bloks, kas sastāv tostarp no bijušajiem pašvaldību vadītājiem - Inesis Boķis, Aldis Adamovičs, Romualds Ražuks, Juris Šulcs, Dzintars Zaķis, Anrijs Matīss, Jānis Upenieks, Vilnis Ķirsis, kā arī Viktors Valainis.

Viņķele un Čigāne pirmdien neformāli tikušās ar ZZS vadību un apliecinājušas atbalstu Kučinskim. Arī Nacionālā apvienība (NA) paudusi, ka ir gatava strādāt Kučinska vadītā valdībā. Kaut arī noraidošu pozīciju ieņēmusi "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa un viņu atbalstošo partijas deputāti, Kučinskis varētu saņemt vairāk nekā 50 deputātu balsis, liecina partiju apvienības aprēķini.

ZZS sagaida, ka prezidents nominēs Kučinski, tomēr politiķi izsakās, ka Raimondam Vējonim nebūs viegli izlemt par tālāko rīcību, jo viņš iepriekš minējis, ka premjeram būtu jānāk no "Vienotības", nevis ZZS. Tomēr tā kā šobrīd esot skaidri zināms, ka "Vienotības" politiķim Kārlim Šadurskim balsu Saeimā nepietiekot, politiķi prognozē, ka Kučinskis varētu tikt nominēts.

"Prezidentam ir smagi jādomā, kā iziet no situācijas, ko viņš pats ir izveidojis," teica kāds ZZS pārstāvošs politiķis.

Zināms, ka prezidents pagājušajā nedēļā Zemkopības ministrijā ticies ar Dūklavu, lai noskaidrotu, vai viņš būtu gatavs ieņemt valdības vadītāja krēslu, tomēr zemkopības ministrs atteicies.

Ja prezidents Kučinski nominēt veidot jauno valdību, notiktu izmaiņas ministriju sadalījumā. ZZS vēlas, lai pašreizējā ekonomikas ministre Reizniece-Ozola ieņemtu finanšu ministres amatu. Partiju apvienība savā pārziņā vēlētos iegūt Satiksmes ministriju (SM), un par satiksmes ministru varētu kļūt labklājības ministrs Uldis Augulis. Tomēr zināms, ka "Vienotība" savā pārraudzībā vēlas paturēt SM, tādēļ valdības sastādīšanas laikā paredzamas lielas diskusijas.

Dūklavs varētu turpināt ieņemt zemkopības ministra amatu. Šobrīd skaidrības nav veselības ministru Gunti Belēviču, bet tiek pieļauts, ka aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis varētu turpināt strādāt arī nākamajā valdībā. Pie šāda scenārija ZZS Labklājības ministriju varētu pārdalīt "Vienotībai". Tāpat "Vienotība" vēlētos vadīt Tieslietu ministriju, kas šobrīd atrodas NA pārziņā. NA publiski paudusi, ka nevēlas atteikties no šīs ministrijas, tādēļ arī par šīm iespējamajām izmaiņām politiķi prognozē cīņu.

Gadījumā, ja "Vienotība" vienotos ar koalīcijas partneriem par Tieslietu ministrijas pārraudzības pārņemšanu, NA varētu uzņemties Iekšlietu ministrijas vadību, un tādā gadījumā amatu zaudēt pašreizējais iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ("Vienotība"). Kaut arī izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile ir oficiāli paudusi, ka viņai nav partijas vadības atbalsta, tiek pieļauts, ka viņa varētu tomēr saglabāt amatu, lai nākamo valdību atbalstītu arī "Vienotības" liberālais spārns. Neoficiālie izteikumi liecina, ka kultūras ministre Dace Melbārde varētu turpināt ieņemt šo amatu.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis turpinās sarunas ar trim koalīcijas partijām - "Vienotību", ZZS un NA. ZZS pirmdien paziņoja par savu premjera amata kandidātu Māri Kučinski, taču prezidents par to nekādus komentārus nesniedza.

Zināms, ka prezidents premjera amatam bija uzrunājis Jāni Reiru ("Vienotība") un Valmieras mēru Jāni Baiku, kura vadītā partija "Valmierai un Vidzemei" sadarbojas ar "Vienotību", taču viņi no piedāvājuma atteicās. Vējonis ir runājis ar "Vienotības" frakcijas priekšsēdētāja vietnieku Šadurski, iespējams, piedāvājot uzņemties valdības veidošanu.

Vējonis 30.decembrī paziņoja, ka uzņemas iniciatīvu Ministru prezidenta amata kandidāta izraudzīšanā, jo partijas nav izmantojušas iespēju vienoties un rast stabilas un rīcībspējīgas koalīcijas modeli.

Laimdota Straujuma ("Vienotība") demisijas rakstu iesniedza pērn 7.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!