Foto: Edijs Pālens

Valdības sociālie partneri - Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) pirmdien tikšanās laikā ar Ministru prezidenta amata kandidātu Māri Kučinski valdības deklarācijas veidošanas procesā vienojas par kopīgām turpmākā darba prioritātēm, portālam "Delfi" pavēstīja LDDK Preses dienestā.

Par prioritātēm noteikta sociālā dialoga stiprināšana, Latvijas uzņēmējdarbības attīstība, konkurētspējas veicināšana un investīciju piesaiste.

LDDK uzsver, ka svarīgi ir sekot mērķiem, kas definēti Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020. gadam (NAP2020) - tie paredz tautsaimniecības izaugsmes veicināšanu, un, lai šos mērķus sasniegtu, svarīgi veidot dialogu Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes un tās apakšpadomju ietvaros.

"Lai nodrošinātu tautsaimniecības izaugsmi, valdībai kopā ar sociālajiem partneriem ir nepieciešams vienoties un īstenot nodokļu politikas stratēģiju 2017.-2020. gadam Latvijā, radot Baltijas jūras reģionā konkurētspējīgu, prognozējamu un stabilu nodokļu sistēmu," piebilst LDDK.

Savukārt Eiropas Savienības struktūrfondu appgūšanai svarīgi nodrošināt to, lai tie būtu pieejami ne vēlāk kā šā gada trešajā ceturksnī.

Latvijas Darba devēju konfederācijas Prezidents Vitālijs Gavrilovs uzsver, ka darba devēji aicina uz kopīgu darbu, lai panāktu uzņēmējdarbības vides uzlabošanu un investīciju piesaisti, tādējādi uzlabojot iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

"Lai nodrošinātu Latvijas konkurētspēju Baltijas jūras reģionā, valdībai ir jāstrādā, īpaši tādās jomās kā sabiedrības uzticība politiķiem, tiesu sistēmas efektivitāte, korupcijas mazināšana," viņš klāsta, piebilstot - tikai uzlabojot darbu visās jomās, iespējams panākt būtisku investīciju pieaugumu.

LDDK ieskatā 2017. gadā būtu jānodrošina tas, lai iekšzemes kopprodukts (IKP) uz iedzīvotāju (pēc pirktspējas paritātes) sasniedz 70% no ES 28 valstu vidējā rādītāja (pašlaik Latvijā tie ir 64%).

"Doing Business" reitingā Latvijai jāsasniedz 17. vieta, Globālās konkurētspējas ziņojumā - 38. vieta. Tāpat jākāpina darbaspēka produktivitāte, ieguldījumiem pētniecībā un attīstībā jāsasniedz 1,2% no IKP u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!