Foto: LETA

Briselē notiekošajā Eiropadomes sanāksmē būtu nepieciešams sagaidīt no Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona skaidru redzējumu par valsts turpmāko rīcību pēc notikušā referenduma, otrdien pirms sanāksmes žurnālistiem norādīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), paužot gatavību arī tikties ar pašu Kameronu.

Premjers apliecināja, ka pagaidām valda ļoti liela neziņa par turpmākajiem notikumiem, līdz ar to Kameronam būtu nepieciešams iepazīstināt kolēģus ar redzējumu.

Kučinska ieskatā, ļoti nozīmīga būs rītdiena, 29. jūnijs, kad pārējo 27 valstu līderi tiksies bez Lielbritānijas premjera, lai izstrādātu savu nostāju.

"Tā būs ļoti būtiska diskusija, kur jāņem liela dalība, lai līdzīgas situācijas nebūtu citās valstīs," viņš sacīja, norādot, ka nepieciešams atrast vājās vietas Eiropas Savienības (ES) un dalībvalstu attiecībās.

Viņš arī apliecināja, ka ļoti būtiski būs noturēt diskusijas par iespējamo savienības federalizāciju, cik liela būs centralizācija. "Šeit robežas, manā skatījumā, ir nedaudz paplūdušas. Nepieciešami precizējumi," viņš izteicās. Vienlaikus Kučinskis norādīja, ka pašlaik nav nepieciešams meklēt vainīgos šajā situācijā, jo arī pati Lielbritānija sākusi aptvert notikušā sekas.

Taujāts, vai premjerministrs Briselē tiksies ar Kameronu, Kučinskis skaidroja, ka Lielbritānijas premjerministram šīs dienas varētu būt ļoti saspringtas, taču, ja būs šāda iespēja, Latvijas premjerministrs to izmantos.

Jau vēstīts, ka Eiropas Parlaments otrdien rezolūcijā aicināja Lielbritāniju pēc iespējas ātrāk sākt oficiālu izstāšanās procesu no ES.

Lielbritānijas premjerministrs Kamerons teicis, ka Lisabonas līguma 50. pantu izstāšanās oficiālam pieteikumam vajadzētu iedarbināt viņa pēctecim, kurš varētu būt amatā, iespējams, septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!