Foto: LETA

Ja e-veselības projekta neveiksmīgas ieviešanas dēļ valstij būs jāatmaksā Eiropas Savienības fondu finansējums 11,3 miljonu eiro apmērā, valdība viennozīmīgi meklēs vainīgos, žurnālistiem otrdien uzsvēra premjers Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers vērtēja, ka ieguldījumi šajā projektā bijuši fragmentāri, bez strukturētas pieejas.

"Šobrīd, ja izdosies ieviest e-veselību, tad tas būs Veselības ministrijas zināms panākums. Ja produkts būs nelietojams, vai ja valstij nāksies atmaksāt fondu finansējumu, kādam noteikti būs jāatbild," sacīja Kučinskis, piebilstot, ka šādā situācijā piekristu Saeimas opozīcijai, kura jau iepriekš ir pieprasījusi veselības ministram Guntim Belēvičam (ZZS) nosaukt atbildīgos par e-veselības neveiksmēm un iespējamo miljonu zaudējumu.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola pauda, ka "neesot īstais brīdis skriet vilcienam pa priekšu", jo VM rūpīgi strādājot, lai projekts tiktu iedarbināts un tiktu izpildītas visas Eiropas Komisijas prasības pret projektu.

"Ja neizdosies, tad gan būs cita situācija, bet kamēr Veselības ministrija dara un no savas puses apliecina, ka pabeigs, ir pāragri trauksmi celt," komentēja Reizniece-Ozola.

"E-veselība ir ārkārtīgi svarīga, tāpēc jāprasa kvalitatīvs rezultāts. Mēs arī šodienas valdības sēdē diskutējām kā ietaupīt resursus un e-veselības ieviešana ir veids kā ietaupīt un panākt sistēmas caurspīdīgumu. Mēs šobrīd redzam slimības lapu pieaugumu, un e-veselības sistēma varētu palīdzēt veiksmīgāk saprast, kāpēc ir šāds pieaugums," sacīja ministre.

Jau ziņots, ka projekta ieviešanas termiņš pašlaik ir 1.decembris. E - veselības projekta ieviesējs ir Nacionālais veselības dienests (NVD), un projektu pārrauga VM. Deviņu gadu laikā projektā ir ieguldīti 14,5 miljoni eiro, bet vēl pagājušā gada beigās neviens e - veselības pakalpojums lietotājiem joprojām nebija pieejams.

Tāpat jau vēstīts, ka otrdien pie valdības ēkas piketēja Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA), veselības ministram Guntim Belēvičam (ZZS) dodot trīs nedēļas laika, lai nāktu klajā ar plānu veselības aprūpes jautājumu risināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!