Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir neatkarīga iestāde, kuras vadītājs ir pilnībā atbildīgs par tā darbu, uzskata Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Valsts kancelejā informēja, ka atbilstoši Latvijas likumdošanai un starptautiskajām rekomendācijām, premjerministrs nav tiesīgs iejaukties neatkarīgas iestādes darbībā, tostarp personālvadības jautājumos. "Šo nostāju arī nemainīšu," uzsvēris Kučinskis.

Kancelejā informē, ka KNAB reglaments tika izstrādāts, balstoties uz Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas likumā, kā arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rekomendācijām.

Jūnija sākumā Kučinskis saskaņoja jauno KNAB reglamentu, kas nosaka biroja struktūru un darba organizāciju. Par tā ieviešanu dzīvē atbilstoši noteiktajai kārtībai ir atbildīgs iestādes vadītājs, tāpat kā par cilvēkresursu un finanšu resursu plānošanu. Ja iestādes vadītājs secina, ka funkcijas var nodrošināt ar mazākiem cilvēkresursiem, tā ir viņa atbildība un papildu saskaņošana nav jāveic.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas konvencijā un OECD darba grupas rekomendācijās Latvijas valdība aicināta atturēties no jebkādiem komentāriem par KNAB darbību, kas var radīt risku, ka varētu rasties priekšstats par politisko iejaukšanos iestādes darbā.

Jau ziņots, ka, reorganizējot KNAB, atlaisti četri darbinieki. Toties 16 KNAB darbiniekiem, kuru amata vietas reorganizācijas ietvaros tikušas likvidētas, ir piedāvāts turpināt dienesta tiesiskās attiecības kādā no KNAB strukturālo izmaiņu rezultātā izveidotajiem amatiem. Izmaiņas stāsies spēkā ar 15.augustu.

Tāpat 8.jūlijā no amata atkārtoti atbrīvota KNAB priekšnieka vietniece korupcijas apkarošanas jautājumos Juta Strīķe. Disciplinārsods viņai piespriests par darba kārtības neievērošanu. Strīķe no amata atbrīvota ar piektdienu, 8.jūliju un šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas sniegto atzinumu.

Šīs vasaras laikā iecerēts veikt izmaiņas KNAB struktūrā, darbinieku (štatu) sarakstā un amatu sarakstā, izveidojot atsevišķu analītisko struktūrvienību. Reorganizācijas mērķis ir KNAB struktūras optimizācija un KNAB funkciju efektivizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!