"Tās ir spekulācijas," vaicāts, vai veselības nozares finansējuma palielināšanai tiek izskatīta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšana līdz 23%, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja premjers Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš gan nesniedza precīzu atbildi, vien sacīja, ka "papildu līdzekļi šajā procesā veselībai tiks meklēti". Tāpat premjers klāstīja, ka ir paredzēts: katram cilvēkam būs valsts veselības apdrošināšanas karte, taču "sazobes" starp pakalpojumu un samaksātajiem nodokļiem nebūšot, lai gan veselības uzskaite katram cilvēkam tikšot veikta caur sociālo sistēmu.

Kučinskis sacīja, ka vislielākais apdrošināšanas kartes panākums būšot tas, ka "mēs beidzot aiziesim no šī te uzskata, ka nodokļus nemaksāt ir normāli un nodokļu maksāšanai nav nekādas saistības ar valsts sniegtajiem pakalpojumiem".

Savukārt ekspremjere Laimdota Straujuma LNT raidījumā "900 sekundes" pauda nožēlu par to, ka netika turpināts viņas vadītās valdības laikā iesāktais darbs saistībā ar obligātās veselības apdrošināšanas ievešanu. Viņa arī skeptiski vērtēja Kučinska un veselības ministres Andas Čakšas teikto, ka nauda veselības jomai tiks atrasta budžetā.

"Es gribu redzēt, kā no budžeta var sameklēt šos 100 miljonus, nepalielinot nodokļus," teica Straujuma. Viņa atzīmēja, ka "Vienotība" strādājot "pati ar savu nodokļu paketi", kā arī gaidot 1.aprīli, kad ar savu piedāvājumu nodokļu izmaiņām nākšot Kučinska valdība.

Straujuma atgādināja, ka viņas vadītās valdības laikā bija uzdots izstrādāt speciālu likumu atvieglotam mazo uzņēmumu nodokļu režīmam, izstrādāt minimālās sociālās iemaksas un obligāto veselības apdrošināšanu. Tas nav ticis izdarīts un tagad visi šie darbi ir nolikti malā un tiek domāts par citām iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!