Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) ir jāpārskata "oligarhu lieta" un iesaistītie cilvēki jāatsauc pie sevis, taču ar rungām mēs neieviesīsim tiesiskumu, man šobrīd gribas drusciņ apslāpēt emocijas, tā intervijā žurnālam "Ir" par ""Rīdzenes" sarunām" un izbeigto "oligarhu lietu" stāsta premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS).

"Protams, šobrīd pie visām lietām – nodokļu reformas, veselības aprūpes – neteiksim, ka šīs sarunas nenomāc visu darba prieku. Bet, ja mēs paņemtu 1990. gadus, dzirdētu vairāk un ne to vien. Ja paņemam stāvokli šobrīd, man vismaz ir sajūta, ka esam latiņu pavilkuši uz augšu," teica Kučinskis. "Jā, es pasaku, ka norobežojos no tādām sarunām. Kā mana sieva teica, es tādās sarunās tādus vārdus arī īpaši daudz nelietoju. Bet nenoliedzami šobrīd apstākļi prasa, lai KNAB skatītu pilnīgi visu to spektru. Esmu par tiesisku risinājumu."

Kučinskis pauda, ka "Rīdzenē" pie Aināra Šlesera ieradies, kad Tautas partija pieņēma lēmumu iesaistīties apvienībā "Par labu Latviju". Kučinskis tobrīd pildījis Tautas partijas frakcijas vadītāja pienākumus. "Ja paskatāmies vēsturē, man nekad tā īsti neuzticējās. Es sapratu Šlesera stilu un zināju, ka [viņā] ir gan ļoti liela lielība, gan arī ļoti gribas salikt visu un dzīvi sakārtot. Politikā bizness – tas ir tas, kas tur acīmredzot arī notika," klāsta premjerministrs.

Tāpat Kučinskis atceras, ka viesnīcā "Rīdzene" viesojies arī priekšvēlēšanu kampaņas laikā. ""Rīdzenes" sarunās" Šlesers apspriedis koalīcijas veidošanu ar "Saskaņas centru", taču Kučinskis norāda, ka šādai idejai atbalsta tolaik nav bijis. "Tur daudz kas ir arī pārspīlēts ar to varēšanu, [salīdzinot ar to], ko kāds varbūt būtu gribējis," teic Kučinskis.

Komentējot zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) dalību ""Rīdzenes" sarunās", Kučinskis saka, ka neizprot viņa parādīšanos žurnāla "Ir" publikācijās. "Protams, Dūklavam tur bija pusotru stundu gara saruna, un šeit ir [publicēti] tikai divi fragmenti, bet šobrīd atbildes ir jāsniedz arī viņam," klāsta Kučinskis. "Es pieņemu lēmumus, bet ne pārsteidzīgus. Es nekad nesaku, ka politiska atbildība ir tiesas lēmums. To gan es neatzīstu. Kaut kur ir jābūt sabalansētībai, kad tu saproti, ka tiesā varbūt uzvari, bet kopumā - jā, [ir jāaiziet]. Bet es vēlreiz vēršu [uzmanību] uz to, ka mēs šobrīd [nerunājam] par iepriekšējo nedēļu, ir tomēr [pagājuši] septiņi gadi. Vērtētājs jau pēc tam vienalga ir vēlētājs. Nebūtu pazudis Šlesers no skatuves, ja nebūtu bijis vērtējums."

Kā ziņots, partija "Vienotība" rosinājusi Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) izvērtēt iespēju virzīt jaunu kandidātu pašreizējā zemkopības ministra Dūklava vietā, ņemot vērā "oligarhu sarunās" pausto. ZZS šo iespēju neapsvērs, sacīja Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

KNAB sācis pārbaudi par Dūklava, iespējams, nedeklarēto īpašumu Rīgas brīvostā. KNAB, balstoties uz žurnālā "Ir" publiskoto informāciju, sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu ir sācis resorisko pārbaudi par publiski izskanējušo informāciju, ka, iespējams, valsts amatpersonas deklarācijās nav uzrādīts īpašums Rīgas brīvostas teritorijā, pavēstīja KNAB Sekretariāta vadītāja Māra Priedīte.

Vēstīts, ka jūlija sākumā Kučinska prombūtnes laikā viņa pienākumus pildīja Dūklavs. "Ņemot vērā šo kontekstu, domāju, ka laimīgs tai brīdī nebija ne Dūklavs, ne es. Šī automātiskā sistēma strādāja. Ja lēmums bija pieņemts, to atcelt vairs negribēju," intervijā "Ir" pauž Kučinskis. Premjers skaidro, ka ZZS ir pieņēmusi automātisko sistēmu – pirmais premjera aizvietotājs ir Dūklavs, bet otrais ir finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Jau ziņots, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Žurnāls "Ir" vairākās publikācijās atspoguļoja viesnīcā "Rīdzene" noklausītās sarunas, kurās tā dēvētie Latvijas oligarhi sprieda par dažādiem jautājumiem. Tā vienā no rakstiem lasāms, kā vietējie biznesmeņi-politiķi jau 2009. gadā kontrolēja laikrakstu "Diena" un izmisīgi domāja, kā turpmāk segt tēriņus un mainīt sev nevēlamos žurnālistus pret uzticamiem kadriem. Vienlaikus tiek pieprasīta arī nauda no valsts uzņēmumiem laikraksta "Neatkarīgā" finansēšanai.

Tāpat, kā liecina "Ir" publikācijas, noklausītās sarunas viesnīcā "Rīdzene" atklāj tā saukto oligarhu ietekmi "Rīgas Tirdzniecības ostā", "airBaltic" un citos uzņēmumos, kā arī iespējamu politiskās ietekmes izmantošanu personīgo biznesa interešu īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!