Foto: LETA

Izmeklēšana kukuļņemšanā aizdomās turētā Latvijas Bankas (LB) prezidenta Ilmāra Rimšēviča lietā nevar ieilgt, jo LB nedrīkst ilgi strādāt bez vadītāja, atbildot uz "rus.delfi.lv" un Latvijas Radio žurnālistu jautājumiem par izmeklēšanu Latvijas Radio teica Ministru prezidents Māris Kučinskis.

Viņš lēsa, ka izmeklēšanu vajadzētu pabeigt divu, trīs mēnešu laikā, ne ilgāk. Tāpat premjers uzsvēra, ka arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) saprot – bez prezidenta LB ilgtermiņā darbu turpināt nevar.

Premjers atgādināja, ka izstrādes procesā ir likumprojekts, kura mērķis ir novērst šādas situācijas nākotnē. Pašlaik Finanšu ministrija (FM) to saskaņo ar Eiropas Centrālo banku, raksta "rus.delfi.lv". Tiesa, ja likumprojekts tiks apstiprināts, tam nebūs atpakaļejoša spēka un tas nedos tiesības atcelt no amata Rimšēviču.

Jau ziņots, ka Saeima pagājušās nedēļas ceturtdienā pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus LB likumā, kas paredz, ka bankas prezidenta, viņa vietnieka un padomes locekļu pilnvaru termiņš ir pieci gadi. Savukārt, ja kāds no bankas padomes locekļiem izstājas pirms termiņa, viņa vietā apstiprināms jauns padomes loceklis uz piecu gadu pilnvaru laiku. Likumprojekts arī paredz, ka viena un tā pati persona LB prezidenta amatā var pavadīt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Likumu plānots papildināt ar jaunu pantu par bankas vadības pirmstermiņa atbrīvošanu no amata, nosakot, ka gadījumā, ja LB prezidents, viņa vietnieks vai padomes loceklis ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā, viņu pilnvaras tiek apturētas līdz brīdim, kad stājas spēkā tiesas spriedums attiecīgajā krimināllietā vai attiecīgā krimināllieta tiek izbeigta.

Kā vēstīts, Rimšēvičs tiek turēts aizdomās pēc Krimināllikuma 320. panta ceturtās daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs esot vismaz 100 000 eiro.

Rimšēvičam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi – 100 000 eiro drošības nauda, noteiktas nodarbošanās aizliegums, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Rimšēviča aizstāvis bija lūdzis tiesu atcelt divus KNAB noteiktos drošības līdzekļus – nodarbošanās aizliegumu un aizliegumu izbraukt no valsts, taču tiesa šo lūgumu noraidījusi.

Neskatoties uz aizdomās turētā statusu un drošības līdzekļiem, Rimšēvičs nolēmis neatkāpties no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!