Foto: LETA

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) aicina Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidenti Sarmīti Veidi uz sarunu par situāciju veselības aprūpes sistēmā, portālu "Delfi" informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Vēstulē, kas adresēta LĢĀA prezidentei Veidei, Ministru prezidents norāda, ka pirmdien ir saņēmis LĢĀA streika komitejas vadītājas vēstuli ar lūgumu Ministru prezidentam un Ministru kabinetam organizēt Streika likuma 6. pantā noteiktās streika sarunas streika laikā.

Vienlaikus viņš uzsver, ka Streika likuma 1. panta 3. punkts nosaka, ka streiks ir kolektīvā interešu strīda risināšanas veids, kas izpaužas tādējādi, ka uzņēmuma, nozares darbinieki vai darbinieku grupa brīvprātīgi pilnībā vai daļēji pārtrauc darbu nolūkā panākt prasību izpildi.

Tiek vērsta uzmanība, ka šajā gadījumā ģimenes ārsti nav ne ministrijas, ne citas valsts iestādes darbinieki, līdz ar to Streika likumā noteiktās normas nav attiecināmas uz šo situāciju. Uz to jau iepriekš ir norādījusi arī Veselības ministrija (VM) un Valsts darba inspekcija savā sarakstē.

"Tomēr, ņemot vērā to, ka veselības nozare ir viena no valdības prioritātēm, turklāt valdībā ir tikuši pieņemti lēmumi attiecībā uz veselības jomas sakārtošanu, esmu vairākkārt norādījis, ka ļoti labi izprotu un apzinos samilzušās problēmas nozarē, tādēļ esmu jau aicinājis uz tikšanos pagājušajā nedēļā, kā arī aicinu uz konstruktīvu sarunu Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāju," tā Kučinskis.

Uz tikšanos, kas plānota ceturtdien Ministru kabinetā, aicināta arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.

Kā ziņots, VM un ģimenes ārstu streika sarunās pagājušajā nedēļā netika panākta vienošanās, tāpēc ģimenes ārsti nolēma no pirmdienas sākt streiku. Tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Šajā laikā ģimenes ārsti pārtrauc sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

Streikā piedalās vairāk nekā 600 ģimenes ārsti.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt ministrija piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Tāpat VM un ģimenes ārstu domas atšķiras jautājumā par reformā iekļauto ieceri veidot kopprakses. Veide skaidroja, ka šādu kopprakšu veidošana nozīmēs dežūras vakara stundās un brīvdienās, kas mainīs visu līdzšinējo darba modeli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!