Foto: LETA

Konstruktīva sadarbība starp Latviju un Igauniju dažādos nozīmīgos jautājumos ir svarīga, tā valstu valdību tikšanās laikā atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Tikšanās Rīgā otrdien notika, atzīmējot abu valstu dibināšanas simtgades, un tās mērķis bija padziļināt ciešās draudzības saites starp divām līdzīgi domājošām valstīm un veicināt konstruktīvu sadarbību savstarpēji nozīmīgos jautājumos, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejā.

Uzrunājot abu valstu ministrus, Kučinskis pauda gandarījumu par līdz šim paveikto. "Vienlaikus vēl daudz darāmā, lai nodrošinātu labāku veselības un izglītības pakalpojumu pieejamību, vai pavisam vienkārši – nebūtu pārāk ilgi jāgaida vilciens vai autobuss pārsēžoties. Tādēļ rūpīgi jāgatavo nākamā Latvijas un Igaunijas Starpvaldību komisijas sanāksme oktobrī," sacīja Ministru prezidents. Tāpat viņš norādīja uz nepieciešamību Baltijas valstīm sadarboties enerģētikas jomā.

Uzmanība tika pievērsta arī ES Daudzgadu budžetam. "Sarunās par ES Daudzgadu budžetu pēc 2020. gada mēs esam "vienā laivā". Jāstrādā, lai panāktu mums labvēlīgu sarunu rezultātu," uzsvēra Ministru prezidents.

Kā portālu "Delfi" informēja Ekonomikas ministrijā, Latvijas un Igaunijas valdības kopīgā sanāksmē apstiprināja savu apņemšanos izveidot kopēju reģionālu dabasgāzes tirgu līdz 2020. gadam, kas sekmēs konkurenci gāzes tirdzniecībai reģionā un veicinās gāzes apgādes drošību.

Latvijas un Igaunijas valdības pārstāvji vienojās, ka ir svarīgi parakstīt kopējo memorandu par pārvades sistēmu operatoriem jau tuvāko mēnešu laikā. Tas ir būtisks solis, lai varētu pieņemt nepieciešamos grozījumus valstu nacionālajos tiesību aktos un nodrošinātu, ka vienotais reģionālais gāzes tirgus sāk darboties ar 2020. gadu.

Tāpat abu valdību kopīgās sanāksmes laikā tika parakstīts līgums par Iedzīvotāju reģistrā iekļauto datu apmaiņu starp Latviju un Igauniju, portālam "Delfi" norādīja Iekšlietu ministrijā.

Līgumā paredzēts, lai uzlabotu personu datu apmaiņu starp Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju reģistriem, jau nākošgad atbildīgās iestādes regulāri apmainīsies ar šiem datiem. Apmaiņa notiks, piemēram, ar datiem par personas aktuālo dzīves vietu, lai persona nepieciešamības gadījumā no valsts iestāžu puses būtu sasniedzama.

Kā informēja Valsts kancelejā, tikšanās noslēgumā tika pieņemts abu valstu valdību kopīgais paziņojums, kurā atrunāti jautājumi par Latvijas un Igaunijas reģionālo sadarbību, par drošības stiprināšanu reģionā, par stratēģisko komunikāciju, par reģionālajiem enerģijas infrastruktūras projektiem, par reģionālajiem transporta infrastruktūras projektiem, par izaugsmi un konverģenci, kā arī par digitālo savienojamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!