Kukuļņemšanā apsūdzētā, no amata atstādinātā Rīgas apgabaltiesas tiesnese Iveta Bērziņa lūgusi viņu atbrīvot no amata pēc pašas vēlēšanās, liecina tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) iesniegums Saeimas Prezidijam.

Jautājums par Bērziņas atbrīvošanu no amata vēl būs jāskata Saeimai. Vispirms šo jautājumu skatīs parlamenta Prezidijs.

Kā ziņots, Ģenerālprokuratūra šogad izsniegusi apsūdzību Rīgas apgabaltiesas tiesnesei Bērziņai par kukuļņemšanu un diviem kukuļa piesavināšanās gadījumiem.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina februārī pavēstīja, ka Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore nedz noliedz, nedz apstiprina, ka ir sākta kriminālvajāšana pret Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Bērziņu. Tomēr prokuratūrā atzīmē, ka 28. janvārī Saeima atļāva sākt kriminālvajāšanu pret kādu Rīgas apgabaltiesas tiesnesi. Jau iepriekš vēstīts, ka Saeima piekrita kriminālvajāšanas sākšanai pret Bērziņu.

Pret minēto Rīgas apgabaltiesas tiesnesi ir celta un izsniegta apsūdzība par kukuļņemšanu un diviem kukuļa piesavināšanās gadījumiem, norāda Sutugina.

Šajā krimināllietā ar trīs kukuļdošanas gadījumiem ir celta un izsniegta apsūdzība kādai ar uzņēmējdarbību saistītai personai. Prokurore nedz noliedz, nedz apstiprina, ka ir sākta kriminālvajāšana pret uzņēmēju Gulamu Gulami. Uzņēmējs noliedz šādu informāciju, norādīja viņa pārstāvji.

Tāpat prokurore sniedz apstiprinājumu tam, ka kopumā apsūdzība saskan ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iepriekš sniegto publisko informāciju.

KNAB paziņojumā presei iepriekš norādīja, ka lūdz sākt kriminālvajāšanu pret tiesnesi par kukuļņemšanu un kukuļa piesavināšanos, bet pret uzņēmēju - par kukuļdošanu. Kriminālprocess tika sākts 2014. gada oktobrī.

KNAB izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka uzņēmējs, kura uzņēmumi bija iesaistīti dažādās tiesvedībās, lai panāktu viņam labvēlīgu tiesas lēmumu pieņemšanu, vairākkārt nodeva kukuļus tiesnesei.

Kriminālprocesā konstatēts, ka amatpersona izdarīja vairākkārtēju kukuļu pieņemšanu kukuļdevēja interesēs, kā arī piesavinājās kukuli, kopumā pieņemot vairāk nekā 45 000 eiro.

KNAB aizdomās turētās tiesneses vārdu neatklāja, taču iepriekš publiski apstiprināja, ka 2014. gada novembrī Bērziņas kabinetā veikta kratīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!