Foto: LETA

Kopš februāra Kultūras kanona mājas lapa www.kulturaskanons.lv, kurā iekļautas esejas par 99 Latvijas kultūras kanona vērtībām pieejama latviešu, krievu un angļu valodā, informē Kultūras ministrija (KM).

Lapa sniedz plašāku ieskatu Latvijas kultūras izcilāko sasniegumu klāstā, iezīmējot katras kanona vērtības īpašo nozīmi Latvijas kultūras vēsturē un kultūras attīstības kontekstā. Eseju autori ir Latvijā pazīstami kultūras nozaru profesionāļi – muzikologi, literatūrzinātnieki, kinokritiķi, mākslas vēsturnieki, folkloras pētnieki un citi speciālisti.

"Kultūras kanons ir vērtība, kas raksturo latviešu nācijas kultūras identitāti. (..) Katrs latvietis lielāko daļu no šiem mākslas darbiem varēs uzreiz atpazīt kā sev tuvus un zināmus. Savukārt Latvijas kultūras kanona pieejamība angļu un krievu valodā vēl plašākam cilvēku lokam tagad dod iespēju iepazīt Latvijas kultūru un pietuvoties izpratnei par mūsu nacionālās kultūras savdabību," norāda kultūras ministrs Ints Dālderis.

Latvijas kultūras kanons līdzīgi kā citās Eiropas valstīs izveidots kā izcilāko un ievērojamāko mākslas darbu un kultūras vērtību kopums, kas atspoguļo nācijas visu laiku nozīmīgākos sasniegumus kultūrā.

Kanonā iekļautas Latvijas kultūru raksturojošās vērtības dažādās mākslas jomās. "Kanons savā ziņā ir institucionalizēta kultūras atmiņa," norāda KM.
Kanonu sāka veidot 2007. gada nogalē, bet izveide noslēdzās pērnā gada vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!