Foto: DELFI
Valsts dibinātajām kultūras kapitālsabiedrībām 2015.gadā tiks piešķirti 20 857 350 eiro, informēja Kultūras ministrijā.

No šīs summas, iekļaujot finansējumu vienreizējiem pasākumiem, teātriem tiks atvēlēti 7 586 560 eiro. Tikpat liels finansējums tiks atvēlēts koncertorganizācijām. Latvijas Nacionālajai operai (LNO) paredzēts 7 058 821 eiro, bet Rīgas cirkam - 156 440 eiro.

Ministrija slēdz arī līdzdarbības līgumus "Par atsevišķu valsts pārvaldes uzdevumu deleģēšanu kultūras jomā" ar valsts dibinātajām kapitālsabiedrībām. Ministrijas pārraudzībā ir LNO, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO), kamerorķestris "Kremerata Baltica", uzņēmums "Latvijas koncerti", Valsts akadēmiskais koris "Latvija", Dailes teātris, Jaunais Rīgas teātris (JRT), Latvijas Nacionālais teātris, Latvijas Leļļu teātris, Daugavpils teātris, Valmieras Drāmas teātris, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, Rīgas cirks, kā arī Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja.

Kapitālsabiedrībām uzticēts radīt un darīt pieejamas plašai Latvijas sabiedrībai daudzveidīgas un kvalitatīvas profesionālās teātra, mūzikas, operas un baleta, cirka mākslas izrādes un koncertus, veicinot daudzveidību un izcilību. Kapitālsabiedrību mērķis ir ar profesionālās mākslas starpniecību veicināt nacionālās identitātes nostiprināšanu. Organizācijas veicinās jaunradi, radošus eksperimentus un starpnozaru sadarbību, īstenojot izglītojošas un sociālas programmas sabiedrības izglītošanai un integrācijas procesu veicināšanai, kā arī sekmēs bērnu un jauniešu personības veidošanos.

Kapitālsabiedrībām uzdots arī popularizēt Latvijas profesionālās mākslas sasniegumus ārvalstīs un apgūt starptautisko pieredzi. Tām jāvāc, jāuzkrāj un jāanalizē kultūras informācija profesionālās mākslas jomā un jānodrošina tās pieejamība sabiedrībai.

Pārvaldes uzdevumu veikšanas laiks ir 2015., 2016. un 2017.gads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!