Foto: LETA

"Tas, ko es neesmu izdzirdējusi no kultūras cilvēkiem līdz šim [..], kas ir Berlīnes festivāls. Salīdzinoši. Jā, ļoti liels, bet kas," pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" sacīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

Viņa sacīja, ka nevar vienkārši doties uz Finanšu ministriju (FM) un pieprasīt finansējumu, lai būtu iespējams, līdzīgi kā sportā, piešķirt apbalvojumus arī māksliniekiem par augsta līmeņa sasniegumiem kultūras jomā, jo tam ir nepieciešami argumenti. Šādus argumentus viņa no kultūras cilvēkiem par to, kas ir Berlīnes kinofestivāls, nav dzirdējusi. Šādus argumentus viņa cer izdzirdēt ceturtdien.

Pēc ministres teiktā, ja Kultūras alianse nolems, ka ir noteikti notikumi, tostarp, Berlīnes kinofestivāls, kas ir pielīdzināmi lielajām sporta sacensībām, tad Kultūras ministrija (KM) lūgs naudu apbalvojumiem piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem un gada beigās šo jautājumu varēs skatīt.

KM patlaban šim nolūkam līdzekļu nav un nav arī bijis, bez tam pašas nozares arī nevarot nosaukt, kas šobrīd ir pasaules līmeņa notikumi. "Dodiet sarakstu," skubināja Jaunzeme-Grende.

Raidījums atgādināja, ka Radošo savienību padome rosinājusi beidzot sakārtot un atrisināt problēmu, ka neviens Latvijas sasniegums kultūrā nesaņem adekvātu apbalvojumu.

Jau vēstīts, ka šogad 63.Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls noslēdzies ar ievērojamiem panākumiem divām Latvijas filmām - Jāņa Norda pilnmetrāžas spēlfilma "Mammu, es tevi mīlu!" un Ēvalda Lāča animācijas filma "Eži un lielpilsēta" bija iekļautas "Generation Kplus" sadaļā un abas saņēma apbalvojumus.

Jāņa Norda filma ieguvusi Starptautiskās žūrijas balvu un 7500 eiro naudas balvu. Savukārt Ēvalda Lāča animācijas filma "Eži un lielpilsēta" ieguva žūrijas balvu, kā arī bērnu žūrijas diplomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!