Foto: Publicitātes foto
Rīgas Stradiņa universitātes Iekšķīgo slimību katedras profesors, gastroenterologs Anatolijs Danilāns uzskata, ka aizspriedumi pret "Coca-Cola" lielā mērā ir nepamatoti – patiesībā šis dzēriens nav veselībai kaitīgs.

Atbildot uz "Neatkarīgās Rīta Avīzes" žurnālista jautājumu par uz sava galda stāvošo "Coca-Cola" pudeli, Danilāns saka: ""Coca-Cola" netiek arī uzskatīta par veselībai kaitīgu dzērienu, kuru nedrīkstētu lietot. Zinu, ka dažādi korespondenti stāsta daudz ko. Esmu dzirdējis un varu atkārtot. Ziniet, profesor, uzlejiet "Coca-Cola" uz palaga, un palags būs beigts. Ar "Coca-Cola" mašīnā var eļļu iztīrīt, un tā ir briesmīga manta. Es atbildu vienkārši. Ja jūs sakāt, ka, lejot "Coca-Cola" uz palaga, var to sabojāt, tad es pastāstīšu, kā var to pašu palagu sabojāt desmitkārt efektīgāk. Nu, kā tad? Ja esat vesels cilvēks, tad izraisiet vemšanu un ar normālu kuņģa sulu uzvemiet uz palaga. Tas būs simtkārt kodīgāk, nekā lejot uz tā "Coca-Cola". Tad jautājums: ja man, veselam cilvēkam, kuņģa sula ir simtkārt niknāka par "Coca-Cola", tad uz kāda pamata man baidīties no "Coca-Cola?"

Viņaprāt, atsevišķos gadījumos "Coca-Cola" dzeršana cilvēkam ir pat noderīga: "Ja cilvēks ir zaudējis daudz šķidruma un sāļu (caurejas vai pastiprinātas svīšanas dēļ), tad "Coca-Cola" kola ir efektīgāks līdzeklis šķidruma uzņemšanai, jo "Coca-Colas" sastāvā ir ogļhidrāti, saldumiņš, kas palīdz organismam vieglāk uzņemt dažādus sāļus. Ar pliku ūdeni nevar šo efektu iegūt."

Tiesa gan, kā uzsver Danilāns, uzturā lietot tikai "Coca-Cola" un čipsus, tomēr ir kaitīgi - saldais gāzētais dzēriens ir veselībai nekaitīgs tad, ja to lieto samērīgos daudzumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!