Foto: F64

2015.gada ārpolitikas ziņojums ir formāls, birokrātisks ziņojums, kurš atbilžu vietā rada tikai neatbildētu jautājumu, ceturtdien, 22.janvārī, Saeimas ārpolitikas debatēs norādīja partijas "No Sirds Latvijai" (NSL) līdere Inguna Sudraba, kura no tribīnes arī vēlējās noskaidrot, kāds cēlonis esot Latvijas un Igaunijas nespējai noregulēt jūras robežattiecības.

"Godājamais ministra kungs! Šis ziņojums ir viens no garlaicīgākajiem informācijas un Latvijas apstiprināto pozīciju apkopojumiem, kādu vien ir pēdējā laikā nācies lasīt. Ziņojums ir tik spilgti garlaicīgs kā pamatskolas mācību grāmata, ja jums to liktu šobrīd lasīt," norādīja Sudraba, vaicājot: "Kā ārpolitika ir palīdzējusi, un turpmāk palīdzēs risināt valsts drošības un ekonomikas izaugsmes jautājumus?"

"Īpaši vērtīgi būtu uzzināt, kad jūs, ministra kungs, ziņojumā lietojat vārdu salikumu "Latvija uzskata", kā tieši viedoklis tas ir – Ministru kabineta, Saeimas, sabiedrības?" turpināja Sudraba.

"Runājam par kopēju Eiropas Savienības drošības un kopējas ārpolitikas padziļināšanu. Tai pašā laikā jau 25 gadus nevaram vienoties par jūras robežu ar kaimiņiem Igaunijā un Lietuvā. Kāpēc joprojām dzīvojam pagaidu robežās? Kur ir problēma? Reņģēs vai virtuālajā naftā, kas slēpjas jūras dzīlēs?" jautājumu sēriju turpināja Sudraba.

Rinkēvičs atbildēja uz deputātes jautājumiem. "Sudrabas kundze runāja par to, ka tas esot garlaicīgs ziņojums kā pamatskolas mācību grāmata. Godīgi sakot, noklausoties Sudrabas kundzes runu, es esmu sapratis, ka tas bija jātaisa vēl garlaicīgāks un vēl vienkāršāks," minēja Rinkēvičs.

"Gribētu vērst uzmanību, ka saskaņā ar vispārpieņemtu starptautisko praksi un arī ar to, kas ir ierakstīts Latvijas likumos, Ārlietu ministrija pārstāv Latvijas valsti," turpināja Rinkēvičs, atbildot uz jautājumu, ko nozīmē ziņojuma teksts "Latvija uzskata".

Savukārt atbildot uz Sudrabas jautājumu par robežu ar Igauniju, Rinkēvičs deputātei norādīja, ka viņas informācija ir kļūdaina, jo Latvijai nav problēmu vai konflikta ar Igauniju, kas saistītos ar robežattiecībām.

Saeimas ārpolitikas debatēm iespējams sekot līdzi portāla "Delfi" teksta tiešraidē un Saeimas video tiešraidē Saeimas mājaslapā. Pirmās Saeimas debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem notika 2011.gada 27.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!