Foto: F64

Daļa sabiedrības saistībā ar bankas "Citadele" parlamentārās izmeklēšanas galaziņojumu varbūt, "kā saka, prasa asinis" jeb vēlas, lai tas būtu asāks, šodien parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē sacīja tās priekšsēdētājs Gunārs Kūtris (NSL).

Komisijas priekšsēdētājs akcentēja, ka "Citadeles" pārdošanas procesā bija problēmas, un Kūtris no Saeimas tribīnes, sniedzot informāciju par galaziņojumu, plāno uzsvērt, ka Ministru kabineta pienākums bija pašam izvērtēt pieļautās kļūdas.

Tomēr nav saskatāms, ka valdība pārdošanas procesā būtu tādā veidā pārkāpusi likumu, lai par to būtu jāsaņem sods, norādīja politiķis.

Viņš paziņoja, ka šodien ir gandrīz noslēdzies darbs pie galaziņojuma un nākamajā komisijas sēdē varētu notikt balsojums par tā apstiprināšanu.

Kūtris informēja deputātus, ka pēc "Vienotības" frakcijas vēršanās prokuratūrā no Ģenerālprokuratūras prokurora ir saņemts lūgums komisijai iesniegt prokuratūrā vienas sēdes audioierakstu un stenogrammu. Lūgums attiecas uz sēdi, kurā komisija bija lūgusi prokuratūru izvērtēt, vai Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) un Valsts kancelejas atbildīgo darbinieku rīcībā nav saskatāms noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Deputāti pirms komisijas sēdes oficiālā sākuma arī jokoja, ka saistībā ar "Vienotības" lūgumu Kūtris jau varētu būt apcietināts un jāgatavojas viņa apciemošanai cietumā. Ar humoru kolēģi pauda gatavību deputātam šādā situācijā nogādāt gan siltas zeķes, gan sausiņus.

Kā ziņots, "Vienotības" frakcija Generālprokuratūrai lūgusi veikt resorisko pārbaudi, lai noskaidrotu, vai nav vērojamas noziedzīga nodarījuma pazīmes Kūtra kā parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāja rīcībā, iepriekš vēršoties Ģenerālprokuratūrā saistībā ar dažādām komisijas aizdomām par bankas "Citadele" pārdošanu, tai skaitā attiecībā uz Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V).

Jau vēstīts, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija par bankas "Citadele" pārdošanu ir sagatavojusi gala ziņojuma projektu, kurā teikts, ka par bankas pārdošanas rezultātu ir atbildīga valdība, jo tā pieņēma lēmumus Privatizācijas aģentūras (PA) vietā pat tad, kad PA atteicās parakstīt, iespējams, neizdevīgu līgumu.

Jau ziņots, ka 20. aprīlī PA pabeidza bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījumu, līdz ar to "Ripplewood" un 12 starptautisku investoru grupa kļuva par bankas "Citadele" akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!