Foto: LETA

Iekšlietu ministrija (IeM) plāno sagatavot valdības rīkojuma grozījumus par Valsts policijas (VP) priekšnieka Inta Ķuža amata pilnvaru termiņa pagarināšanu uz pieciem gadiem. Paralēli IeM plāno iesniegt grozījumus likumā, kas dos tiesības izdienas pensijas vecumu sasniegušos iekšlietu dienestu priekšniekus amatā apstiprināt uz mazāku termiņu.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) teica, ka viņš nevēlas radīt lieku spriedzi likuma interpretācijā, taču Ķuža amata termiņš tiks pagarināts līdz pieciem gadiem. Par to gan vispirms būs jālemj valdībai. Kozlovskim nav zināmas indikācijas, ka Ķuzis, ņemot vērā peripetijas ap amata termiņu, nevēlētos turpināt strādāt piecus gadus. Vienlaikus Ķuzim likums neliedzot no dienesta aiziet jebkurā laikā.

"Viņš ar iepriekš pieņemto valdības lēmumu nav nosodīts. Es domāju, ka viņš ir gatavs turpināt šos piecus gadus strādāt, un man nav indikāciju, ka viņš to negribētu darīt," uzsvēra ministrs.

Ņemot vērā situāciju ar Ķuzi, IeM paralēli valdībā iesniegs grozījumus likumā, kas paredzēs, ka iekšlietu dienestu priekšnieku amata termiņu varēs pagarināt arī uz mazāku laiku nekā šobrīd noteiktie pieci gadi. Šādos gadījumos gan būšot jāņem vērā dienesta un sabiedrības intereses.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūra līdz 21. oktobrim rosinājusi Ministru kabinetam novērst trūkumus attiecībā uz šovasar pieņemto rīkojumu, ar kuru Ķuzim VP priekšnieka amata termiņš pagarināts uz diviem gadiem.

Ģenerālprokuratūra secinājusi, ka likums neparedz izņēmumus, kas dotu iespēju VP priekšnieka amata termiņu pagarināt uz īsāku laiku nekā pieci gadi. Šādos apstākļos valdības rīkojums daļā par VP priekšnieka amata termiņa pagarinājumu neatbilst likuma prasībām.

Ķuzis VP priekšnieka amatā tika apstiprināts 2011. gada augustā. Līdz tam viņš no 2009. gada bija policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!