Foto: LETA

Līdzšinējais Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža vietnieks un Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns pieņēmis lēmumu ar ceturtdienu, 23. martu, pamest dienestu Valsts policijā, portālam "Delfi" pavēstīja policijas preses pārstāvis Dairis Anučins.

Marķitāns iesniedzis Valsts policijas priekšniekam iesniegumu par atvaļināšanu no dienesta, ņemot vērā likumā noteiktā izdienas vecuma sasniegšanu. Līdz ar Marķitāna atvaļināšanos, Ķuža vietnieka un Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka pienākumus no ceturtdienu uzdots pildīt Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes priekšniekam Aleksandram Bukēvičam.

Līdzšinējais Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns Valsts policijā dienējis gandrīz 40 gadus. Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka amatā viņš bijis no 2013. gada. Pirms tam viņš bijis Valsts policijas priekšnieka vietnieks, Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks.

Ķuzis skaidrojis, ka Marķitānam bijusi arī nozīmīga loma 1991. gada barikāžu laika notikumos, kā toreizējam Bauskas pilsētas iecirkņa priekšniekam uzņemoties iniciatīvu un izveidojot brīvprātīgo vienību, kas devusies uz Rīgu apsargāt Iekšlietu ministrijas un Ministru padomes ēkas. "Valsts policija novērtē Marķitāna ilggadējo pieredzi un izsaka pateicību par ieguldījumu Valsts policijas atjaunošanā pēc Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas un tālākajā attīstībā," Marķitāna lēmumu atvaļināties no dienesta komentējis Ķuzis.

Tuvākajā laikā tikšot lemts par jauna Rīgas reģiona policijas pārvaldes priekšnieka iecelšanu amatā.

Ķuzis arī norāda, ka Rīgas reģions atšķiras no citiem Latvijas reģioniem, jo, ņemot vērā lielo iedzīvotāju skaitu, vairāk nekā 50% noziegumu notiek Rīgas reģionā. "Nav šaubu, ka tas ir Latvijas finanšu un ekonomikas centrs, kur notiek arī lielākā daļa nozīmīgu sabiedrisko pasākumu," skaidro policijas šefs. "Līdz ar to, no noziedzības apkarošanas un kārtības nodrošināšanas viedokļa Rīgas reģionā ir vairāk izaicinājumu nekā citur. Tādēļ Rīgas reģiona pārvaldes vadītāja amatam policijā tiks meklēts cilvēks ar augstu profesionalitāti, zināšanām par šāda līmeņa policijas struktūrvienības personāla vadību un izpratni par minēto funkciju nodrošināšanu augstākajā līmenī," izteicies Ķuzis.

Jau vēstīts, ka janvārī Marķitānu par ātruma pārsniegšanu apturēja uz Bauskas šosejas, taču viņš paziņojis, ka braucis ar dienesta auto, lai pārbaudītu Ceļu policijas posteņus. Pārmetot policistiem necienīgu rīcību, viņš iesēdies savā auto un no notikuma vietas aizbraucis.

TV3 raidījums "Nekā Personīga" ziņoja, ka Marķitāns gan pats par notikušo "pinas pretrunās", jo apgalvo, ka braucis ar atļauto ātrumu, taču tas rada jautājumu, kāpēc policija viņu apturējusi.

Marķitāns raidījumam skaidrojis, ka ir braucis nolūkā pārbaudīt posteņus, jo janvāra nogalē bija plānota sanāksme. Viņš apliecināja, ka ticis apturēts, taču "analizējis" to, kā pie viņa pienācis inspektors, kāda bijusi viņa attieksme un kā notikusi apturēšana. Tieši attieksme nav bijusi pieņemama. "Katrā gadījumā es mērķi sasniedzu (..) gribēju uzzināt tieši kā strādā," sacīja policijas pārvaldes šefs.

"Es neskatījos odometrā," vaicāts, vai viņš braucis ar ātrumu 130 kilometri stundā, raidījumam atbildēja Marķitāns. Viņš pauda pārliecību, ka braucis ar atļauto braukšanas ātrumu "plus mīnus pieci kilometri," noliedzot, ka viņš palicis nesodīts tieši sava augstā amata dēļ. Viņam ne ar vienu šādi eksperimenti neesot jāsaskaņo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!