Foto: LETA

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis, kuru pagājušajā nedēļā pēc Jēkabpilī notikušās "policistu laupīšanas" atstādināja no pienākumu izpildes, pirmdien ir atjaunots amatā un viņam doti vairāki uzdevumi Rīgas reģiona policijas darba uzlabošanai. Savukārt Iekšlietu ministrija meklēs iespējas paaugstināt policistu atalgojumu.

Par to pirmdien pēc tikšanās ar Ķuzi un VP priekšnieku Arti Velšu žurnālistiem pastāstīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V).

Ministre pastāstīja, ka līdz 9.februārim Ķuzim jāsniedz priekšlikumi par speciālo uzdevumu vienības "Alfa" turpmāko darbību un arī jāizdomā tai jauns nosaukums. "Ja karogs ir pazaudēts, tas ir jāmaina," sacīja ministre, skaidrojot, ka arī eksperti norādījuši - ar pašreizējo nosaukumu "Alfai" neuzticēsies ne tās darbinieki, ne sabiedrība.

Reorganizētās "Alfas" funkcijas gan palikšot gandrīz tādas pašas – galvenokārt sabiedriskās kārtības uzturēšana, tomēr atsevišķus pienākumus turpmāk varētu deleģēt citām policijas struktūrvienībām, stāstīja ministre.

Pusotras nedēļas laikā Ķuzim uzdots arī izstrādāt kritērijus darbinieku pieņemšanai specvienībā, kā arī jāpārbauda policistu papildus darba vietas. Tikmēr no pirmdienas Rīgas reģiona pārvaldē sāksies "pēkšņas neplānotas pārbaudes", kas notiks katru dienu, pavēstīja ministre.

Savukārt Iekšlietu ministrijā izveidota darba grupa, kas meklēs risinājumus izmaiņām policistu atalgojumā. Mūrniece norādīja, ka atalgojums būs jāpārskata un, viņasprāt, tam vajadzētu būt par 50% lielākam nekā šobrīd, taču tas "jāmaksā cilvēkiem, kas to ir pelnījuši". Atalgojuma izmaiņas segs no Iekšlietu ministrijas pašreizējā budžeta, meklējot iespējas ietaupīt citās pozīcijās.

Darba grupai priekšlikumi jāizstrādā pusgada laikā, un izmaiņas atalgojumā attiektos uz visiem iekšlietu sistēmā dienošajiem - arī ugunsdzēsējiem un robežsargiem.

Mūrniece arī uzsvēra, ka "demokrātija attiecībā uz disciplinārātbildību policijā ir beigusies", jo tiks izstrādāti grozījumi disciplināratbildības likumā, lai sodus nevarētu "nemitīgi pārsūdzēt".

Ķuzis pēc tikšanās ar ministri atzina, ka viņam pagājušajā nedēļā bijis pietiekami daudz laika, lai saliktu domas un pārdomātu "ārkārtējo un neparasto situāciju". Viņš uzsvēra, ka divi galvenie principi, kas turpmāk būs jāievēro, lai neveidotos "policistu bandas", ir stingrāka disciplināratbildības piemērošana un rotācija, "lai nesaaugtu un neveidotos grupējumi, kas, kā mēs redzam, var bēdīgi beigties".

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka laupīšana Jēkabpilī notika otrdien pēc pulksten deviņiem, kad pieci bruņoti vīri iebruka spēļu zālē "Fenikss". Pakaļdzīšanās laikā tika nošauts Jēkabpils policists Andris Znotiņš un ievainoti vēl divi likuma kalpi. Laupītāji tika aizturēti, un trīs no tiem ievainoti.

Trešdien tiesa apcietināja visus piecus aizturētos – brāļus Pāvelu un Denisu Hristoforidi, grupas šoferi Staņislavu Babeli un abus "Alfas" policistus - Arvo Žagaru un Leonīdu Koņuhovu. Tiesa zālē apcietināja tikai Babeli un Pāvelu Hristoforidi, pārējie vēl ārstējas slimnīcā.

Pēc notikušā uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināts Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ķuzis, "Alfas" priekšnieks Andris Zaušs un divi citi specvienības vadītāji. Tāpat policijā uzsākta ārkārtas atestācija un nolemts pagaidām vairs nepieņemt jaunus darbiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!