Rīgas apgabaltiesa administratīvajā pārkāpuma lietā atstāja spēkā Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmumu piemērot sodu 400 eiro apmērā Valsts policijas (VP) priekšniekam Intam Ķuzim saistībā ar priekšapmaksas pārskaitīšanu policijas automašīnu piegādātājam.

Kā informēja tiesas pārstāvis Raimonds Ločmelis, Rīgas apgabaltiesa atcēla pirmās instances tiesas spriedumu par Ķuža saukšanu pie administratīvās atbildības.

Šāds lēmums pieņemts saistībā ar IUB sūdzību par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu, kas atcēla biroja lēmumus par Ķuža saukšanu pie administratīvās atbildības par administratīvā pārkāpuma izdarīšanu. Vēstīts, ka tiesas kolēģija konkrētajā gadījumā nekonstatēja galējās nepieciešamības stāvokli, jo potenciālais apdraudējums valstij un sabiedriskajai kārtībai nebija ar tūlītējām sekām un Ķuzim bija iespēja izvērtēt citus rīcības variantus, neizdarot konkrētos administratīvos pārkāpumus.

Līdz ar to atstāts spēkā IUB 2015.gada 15.decembra lēmums. Kā minēts spriedumā, "izvērtējot IUB lēmumā Ķuzim noteikto sodu par izdarītajiem administratīvajiem pārkāpumiem, tiesas kolēģija atzīst, ka soda noteikšanas pamatprincipi un vispārīgie noteikumi ir ievēroti, visi apstākļi, kas ietekmē soda noteikšanu, ir ņemti vērā, tādēļ lēmumā noteiktais naudas sods 400 eiro, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus uz vienu gadu, ir pamatots, atbilstošs izdarīto administratīvo pārkāpumu raksturam un administratīvā soda mērķim".

Kā skaidroja Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnese Inese Laura Zemīte, tas nozīmē, ka Ķuzis var turpināt pildīt VP priekšnieka amata pienākumus atbilstoši Publisko iepirkumu likuma pārejas noteikumiem, līdz lēmumā norādītajam termiņam neieņemot tādus valsts amatpersonas amatus, kuru pienākumos ietilpst lēmumu pieņemšana publisko iepirkumu un publiskās un privātās partnerības jomā vai iepirkumu līgumu, vispārīgo vienošanos, partnerības iepirkumu līgumu vai koncesijas līgumu noslēgšana, kā arī nepieņemt attiecīgus lēmumus un neslēgt attiecīgus līgumus.

Spriedums nav pārsūdzams un stājas spēkā tā pieņemšanas dienā.

Ķuzis teica, ka respektēšot tiesas lēmumu, lai gan iepirkuma organizēšanā toreiz rīkojies atbilstoši tā brīža situācijai. Tagad viņš atbilstoši tiesas lēmumam iepirkumu organizēšanu uzticēs savam vietniekam.

Kā ziņots, Vidzemes priekšpilsētas tiesa atcēla IUB lēmumus par Ķuža saukšanu pie administratīvās atbildības par administratīvā pārkāpuma izdarīšanu.

IUB noformēja administratīvā pārkāpuma protokolu Ķuzim saistībā ar līguma slēgšanu par transportlīdzekļu iegādi VP vajadzībām. Ķuzis IUB lēmumu par protokola noformēšanu pārsūdzēja tiesā.

IUB Ķuzim pārmeta, ka viņš, slēdzot līgumu ar konkursa uzvarētāju - transportlīdzekļu piegādātāju "Autoblitz" -, nolēma pārskaitīt tam priekšapmaksu 20% apmērā no līguma. IUB ieskatā, šādi rīkojoties, Ķuzis pārkāpis likuma normas, turklāt šāda priekšapmaksa nav bijusi paredzēta iepirkuma nosacījumos. Tāpat avanss nav bijis nodrošināts ar avansa garantiju.

Ķuzis paskaidrojumos tiesai norādīja, ka priekšapmaksa transportlīdzekļu piegādātājam esot pārskaitīta izņēmuma kārtā, lai laikā, kad Latvija bija prezidējošā valsts Eiropas Savienībā (ES), ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un drošības apdraudējumu Eiropā, policija varētu savlaicīgi nodrošināt kārtību ar atbilstošiem transportlīdzekļiem. Ķuzis arī norādīja, ka šādas rīcības rezultātā neviens papildu cents no valsts budžeta nav izlietots. VP priekšnieks noliedza jebkādu savu ieinteresētību šajā darījumā vai komersanta lobēšanu. Šādu lēmumu Ķuzis esot pieņēmis, jo automašīnu piegādātāja apakšuzņēmējs acīmredzot naudas trūkuma dēļ nebūtu spējis laikā automašīnas aprīkot ar speciālo tehniku.

Līguma par 40 "Opel Insignia" automašīnu piegādi summa bija aptuveni 1,3 miljoni eiro. Šīs automašīnas policija sāka izmantot 2015.gada janvārī.

Saistībā ar minēto pārkāpumu IUB Ķuzim piemērojis 400 eiro naudas sodu un aizliegumu gadu ieņemt amatu, kas saistīts ar iepirkumu slēgšanu. Ja šāds sods stātos spēkā, tad Ķuzis VP priekšnieka amatu nevarētu zaudēt, vien gadu nevarētu piedalīties iepirkumu konkursa komisijā un pieņemt lēmumus, kas saistīti ar iepirkumu procedūru. Ķuzis skaidroja, ka šādā gadījumā šos pienākumus viņš varot uzticēt vietniekam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!