Foto: LETA

Ints Ķuzis ir vienīgais kandidāts uz Valsts policijas (VP) priekšnieka amatu, tāpēc viņam uzdoti pirmie pasākumi, kas tuvākajā laikā ir jāpaveic, proti, jāizveido speciāla struktūrvienība, kas nodarbotos ar liela mēroga finanšu afēru izmeklēšanu, pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Ministrs ticies ar Ķuzi, kurš viņam paudis gatavību turpināt pildīt VP priekšnieka pienākumus, taču Ķuzim uzdots veikt vairākus pasākumus, kas tuvākajā laikā ir jārealizē. Viens no tiem ir speciālas struktūrvienības izveidošana Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes sastāvā, un tās uzdevums būtu "finansiāli ietilpīgu noziegumu izmeklēšana", piemēram, nelikumību maksātnespējas jomā, uz kuras slikto situāciju norādījuši ārvalstu investori.

"Šobrīd šāda rakstura lietas ir izmētātas pa dažādām policijas struktūrvienībām, un tajās pastrādātie noziegumi ir radījuši zaudējumus tautsaimniecībā, kas savukārt atsaucas uz valsts prestižu attiecībā uz investīcijām," uzsvēra ministrs.

Otrs uzdevums ir saistīts ar Kārtības policijas atslogošanu no kriminālprocesu veikšanas.

Uz norādi, vai pēdējā gada laikā par dažādām nelikumībām aizturēto augsta ranga policistu skaits nemet ēnu uz Ķuža reputāciju, ministrs atbildēja, ka šobrīd situācijas uzlabošanā risinājums nebūtu Ķuža nomaiņa. Tomēr termiņa pagarināšana arī automātiski nenozīmē, ka Ķuža karjera VP priekšnieka amatā ir "akmenī iecirsta."

Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likums paredz, ka Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadītāju amatā uz pieciem gadiem ieceļ attiecīgais ministrs, kad attiecīgo kandidatūru apstiprinājis Ministru kabinets.

Lēmumu, vai Ķuža pilnvaru termiņu pagarināt uz pieciem gadiem, būs jāpieņem Ministru kabinetam. VP priekšniekam Ķuzim amata termiņš beidzas 2. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!