Foto: F64

Pērn labdarības projekts „Laimīgai Latvijai”, kas savākti ar kastīšu palīdzību pie „Maxima” veikalu kasēm, atklāts neparasts ziedojums - miljons zairi no Zairas - tagadējās Kongo Demokrātiskās Republikas. Zairus vairs kā oficiālo valūtu neizmanto, portālu “Delfi” informēja projekta komunikācijas vadītāja Ilze Ošāne.

Izņemot latus, kopumā projektam „Laimīgai Latvijai" svešzemnieki un Latvijas iedzīvotāji visvairāk ziedojuši eiro, litus, angļu mārciņas un Krievijas rubļus, taču kastītēs atrodama pat tāda eksotiska valūta kā eskudo no Kaboverdes - Zaļā raga salām, bolivāri no Venecuēlas, kā arī kinas no Papua-Jaungvinejas un citu tālu zemju nauda.

Aplēses liecina, ka pagājušā gada laikā svešzemnieki ārvalstu valūtās laimīgākai Latvijai kopumā ziedojuši vairāk nekā 1600 latu, tai skaitā 1 miljonu zairu.

Kopumā ārvalstu monētās un banknotēs labdarības projektam visvairāk ziedoti eiro (593 eiro), angļu mārciņas (165 mārciņas), liti (893 liti), un Krievijas rubļi (29 278 rubļi).

Lielākā daļa ziedojumu bijuši ārvalstu monētās, taču dažkārt ziedojumu kastītēs tikusi atstāta arī papīra nauda: ukraiņu grivnas, rubļi, ASV, Honkongas un Singapūras dolāri, Slovēnijas reāli, Horvātijas kunas, Rumānijas lejas, Mongolijas tugriki, Kipras mārciņas, Indijas rūpijas, Polijas zloti, Zairas zairi, kā arī liti un eiro.

Papildus Latvijā plašāk zināmajām naudas vienībām ziedojumu kastītēs atrodama gan tuvāku, gan tālāku valstu nauda: Papua-Jaungvinejas kinas, Rumānijas un Moldovas bani, Spānijas pesetas, Ķīnas juaņas, Turcijas liras, Horvātijas kunas un lipas, Dienvidāfrikas centi, Kazahstānas tenges, Serbijas dināri, Venecuēlas bolivāri, Filipīnu peso, Argentīnas sentavo, Japānas jēnas, Gruzijas lari, Apvienoto Arābu Emirātu dirhami, Azerbaidžānas manati, Honkongas centi, Izraēlas šekeļi, Taizemes bati, Ungārijas forinti, Bulgārijas levas un Ukrainas grivnas.

Tāpat ziedojumu kastītēs atrodamas arī senas monētas un banknotes, kuras vairs neizmanto kā oficiālo valūtu. Kā biežāk atrastās senās naudas vienības ir Padomju Savienības kapeikas. Savukārt viena no eksotiskākajām valūtām, kas vairs neeksistē, ir Āfrikas valsts Zairas (tagadējā Kongo Demokrātiskā Republika) valūta zairi.

Tāpat ziedojumu kastītēs atrasti arī vairs neeksistējošās valsts Dienvidslāvijas Federatīvās Republikās dināri.

Vissenākā monēta ir vairāk nekā 100 gadus veca krievu kapeika, kas datēta ar 1907.gadu. Tāpat ziedojumu kastītēs atrasti arī divi Latvijas pirmās brīvvalsts laika lati, kas izdoti 1926.gadā.

Bez monētām ziedojumu kastītēs atstāti arī vairāki neparasti žetoni. „Maxima" apmeklētāji tur atstājuši kazino žetonus, agrākos telefonu žetonus, speciālos autostāvvietu žetonus, kā arī Kijevas un Sanktpēterburgas metro žetonus.

Kopumā labdarības projektam ziedotie līdzekļi atceļojuši no visas pasaules - pieciem kontinentiem un 55 valstīm.

„Maxima" ziedojumu kastītēs ir tikusi atstāta nauda no Lietuvas, Lielbritānijas, Krievijas, Čehijas, Polijas, ASV, Francijas, Norvēģijas, Ungārijas, Turcijas, Ukrainas, Horvātijas, Argentīnas, Slovēnijas, Islandes, Serbijas, Mongolijas, Bulgārijas, Igaunijas, Zviedrijas, Dānijas, Dienvidāfrikas, Ķīnas, Japānas, Īrijas, Moldovas, Beļģijas, Kanādas, Austrijas, Venecuēlas, Portugāles, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Rumānijas, Honkongas, Somijas, Dienvidkorejas, Papua-Jaungvinejas, Itālijas, Spānijas, Austrālijas, Azerbaidžānas, Filipīnām, Ēģiptes, Gruzijas, Kipras, Indijas, Kongo Demokrātiskā Republikas, Izraēlas, Grieķijas, Kazahstānas, Sīrijas, Taizemes, Singapūras, Nīderlandes un Kaboverdes.

Lai saskaitītu visas pagājušajā gadā ziedotās ārvalstu monētas un banknotes, Ziedot.lv kopā ar „Maxima" ieguldīja nozīmīgu darbu, pārskaitot vairākus maisus ar monētām, kuru kopējais svars ir 60 kilogrami.

Kopumā ziedojumu reģistrācijai divi cilvēki veltīja divas pilnas darba dienas, veiksmīgi atpazīstot un saskaitot visas ziedotās naudas vienības.

Naudas summas, kas ar „Maxima" ziedojumu kastīšu palīdzību nodotas „Laimīgai Latvijai" projektam, ir viens no veidiem, kā iespējams ziedot līdzekļus grūtībās nonākušajiem.

Projektā „Laimīgai Latvijai" iegūtie ziedojumi tiek izmantoti, lai sniegtu praktisku palīdzību ģimenēm visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!