Kopumā dažādu jaunu pasākumu nodrošināšanai sociālajā jomā 2017.gadā papildu būtu nepieciešami 27,9 miljoni eiro, portālam "Delfi" pavēstīja Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče.

"Sociālās atstumtības un nabadzības riskam Latvijā pakļautas vairākas iedzīvotāju grupas. To aizsardzībai ir jābūt nozīmīgai valdības izdevumu daļai, jo nepietiekamas izpratnes un atbalsta gadījumā tiks palielināta sociālā spriedze visā sabiedrībā," uzsver labklājības ministrs Jānis Reirs (V), norādot, ka piedāvātās jaunās politikas iniciatīvas ietekmē pensionārus, cilvēkus ar prognozējamu invaliditāti un cilvēkus ar invaliditāti, ģimenes ar bērniem, kā arī ārpus ģimeniskās aprūpes esošos bērnus un bērnus krīzes situācijās.

LM priekšlikumi paredz, ka 4,9 miljoni eiro nepieciešami, lai attīstītu alternatīvas ģimenes aprūpes formas. Proti, paredzēts pilnveidot adoptētājiem sniegtā atbalsta sistēmu un ārpusģimenes aprūpes sistēmu, lai veicinātu ģimeniskā vidē (aizbildņi, audžuģimenes) balstītu ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu attīstību.

Vairāk nekā 324 tūkstoši eiro nepieciešami, lai 2017. gadā pilnveidotu materiālo atbalstu pensionāriem, tostarp plānots nodrošināt pensiju indeksāciju mazo pensiju saņēmējiem atkarībā no cilvēka darba stāža.

Savukārt tehnisko palīglīdzekļu klāsta pilnveidošanai un modernizācijai nākamgad papildu nepieciešami 434,5 tūkstoši eiro. "Ņemot vērā straujo tehnoloģiju attīstību, ir nepieciešama regulāra esošo valsts nodrošināto tehnisko palīglīdzekļu klāsta pārskatīšana. Iniciatīvas īstenošana mazinās rindas veidošanos un sekmēs iespēju savlaicīgi nodrošināt tehniskos palīglīdzekļus cilvēkiem, kuriem nepieciešams šis pakalpojums," skaidro ministrijā.

Vēl 261,1 tūkstotis eiro 2017. gadā nepieciešami, lai nodrošinātu supervīziju aprūpē iesaistītajiem valsts sociālās aprūpes centru darbiniekiem un līgumorganizācijām, bet 391,3 tūkstoši eiro vajadzīgi, lai sniegtu valsts atbalstu profesionāla sociālā darba attīstībai pašvaldībās.

Savukārt 21,6 miljoni eiro paredzēti administratīvās kapacitātes stiprināšanas pasākumiem, tostarp labklājības nozarē nodarbināto atalgojuma palielināšanai un sociālo garantiju pakāpeniskai nodrošināšanai, ēku uzturēšanas izdevumiem.

LM priekšlikumi par nākamajā gadā īstenojamām jaunajām politikas iniciatīvām iesniegti Finanšu ministrijā un Pārresoru koordinācijas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!