Foto: LETA
Ar tradicionālajiem lāpu gājieniem, koncertiem un piemiņas brīžiem, kā arī militāro parādi svētdien atzīmēs Lāčplēša dienu, godinot neatkarīgās Latvijas armijas uzvaru pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb. Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī un visus brīvības cīnītājus. Portāls ”Delfi” piedāvā Lāčplēša dienas pasākumu apkopojumu.

No plkst.13.00 līdz 15.30 ikviens, bet jo īpaši, ģimenes ar bērniem un jaunieši gaidīti Zaķusalā, kur pasākumā "11.novembris - mūsdienu acīm" būs iespēja apskatīt Pirmā pasaules kara un Latvijas Brīvības cīņu karavīru ekipējumu, piedalīties stafetē, iesaistīties viktorīnā un vērot seno cīņu demonstrējumus. Plkst.14.30 Zaķusalā tiks izspēlētas Brīvības cīņu kaujas epizode.

Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē plkst.15.00 latviešu dziesminieki aicina uz Lāčplēša dienas koncertu "Ar brīvības dziesmu sirdī". Koncertā piedalās Austra Pumpure, Kaspars Dimiters, Āris un Saulceris Ziemeļi, Uldis Kākulis, Juris Hiršs, Silvija Silava, Uldis Ozols, Arnis Miltiņš, Agita Kaužēna, Kristaps Sudmalis, Kristīne Sudmale-Locika, Andris Mičulis, Inta Pauļuka, Dainis Baldzēns un citi austrasbērni. Koncertu vadīs Ēriks Pozemkovskis.

Programmā Austras Pumpures vadībā skanēs gan labi zināmas, gan mazāk dzirdētas tautasdziesmas, tostarp, "Es karāi aiziedams", "Kalnā kāpu raudzīties", "Kas tie tādi, kas dziedāja" un citas. Latviešu dziesminieki savu Latvijas sajūtu izdziedās pašsacerētās kompozīcijās, dzirdēsim Andra Mičuļa dziesmu "Lūgšana", Jura Hirša "Balāde brālītim", Ulda Ozola "Mans brālis", brāļu Ziemeļu "Dzīvot tēvu zemē", Induļa Vanaga "Latvijas Saule" un citas. Koncerta noslēgumā Austra Pumpure un austrasbērni atskaņos Imanta Kalniņa tēvzemes dziesmas, tostarp, atzīmējot dzejnieka Andreja Eglīša 100 gadu jubileju, dziesmu ar šī dzejnieka vārdiem "Es visas domas".

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā no plkst.11.00-17.00 notiks Ģimenes dienas aktivitātes Latvijas valsts svētku noskaņā.  Lieli un mazi apmeklētāji tiek aicināti uzzināt par mūsu valsts tapšanu, piedaloties ekskursijās "Latvijas Valsts dibināšana", kuru laikā būs iespēja aplūkot leģendāro Latvijas vēstures relikviju - Viļa Rīdzenieka lielformāta kolorēto oriģinālfotogrāfiju "Latvijas valsts pasludināšana 1918.gada 18.novembrī". Ekskursijas sāksies plkst.11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs šajos piemiņas un pateicības svētkos no plkst. 10.00 līdz plkst.20.00 piedāvā īpašu Lāčplēša dienas programmu:

* Unikālā Lāčplēša Kara ordeņa pilna komplekta apskate (līdz 20.00). Tradicionālo Lāčplēša dienas eksponātu - vienīgo zināmo Lāčplēša Kara ordeņa pilnu komplektu Latvijā - muzejs izstāda tikai reizi gadā.

* Izstāde "Kara vīra liktenis" (līdz 20.00).

* Izstāde "Latvija Brīvības cīņu laikā. 1918.-1921." (līdz 17.00).

* Videoprezentācija "Brīvības cīņas LNVM krājuma fotogrāfijās" (līdz 17.00).

* Filma "Kā tapa Latvijas valsts" (līdz 17.00). Pamatekspozīcijas zālē "Latvijas Republikas laiks (1918.-1940.)".

Pasākumi:

* 12.00 - tematisks pasākums bērniem "Latvijā pirms 93 gadiem: Brīvības cīņu laiks".

* 12.00 - lekcija "Latvijas valsts apbalvojumi - valstiskās identitātes simboli" (lektore Anda Ozoliņa, LNVM numismātikas un bonistikas kolekciju galvenā glabātāja).

* 13.00 - ekskursija izstādē "Kara vīra liktenis" (vada LNVM direktora vietniece zinātniskajā darbā Irina Zeibārte).

* 14.00 - ekskursija izstādē "Latvija Brīvības cīņu laikā. 1918.-1921." (vada LNVM Muzejpedagoģijas un izstāžu departamenta vadītāja Astrīda Burbicka).

11.novembrī muzeja apmeklējums ir bezmaksas.

11.novembrī plkst.12.00 LNVM numismātikas un bonistikas kolekciju galvenā glabātāja Anda Ozoliņa interesentiem stāstīs par Latvijas valsts apbalvojumiem. Vēstures gaitā nav pastāvējusi sabiedrība, kurā nebūtu pazīstami dažādi atzinības izteikšanas veidi un apbalvojumi. Arī 1918.gadā dibinātā Latvijas Republika ar dažādiem simboliem centās izteikt savu identitāti. Par tādiem kļuva arī ordeņi, par kuru izveidi, nepieciešamību un funkcijām savulaik norisa spraigas diskusijas. To rezultātā izveidojās stabila apbalvojumu sistēma, kas atbilda visiem klasiskajiem ordeņu principiem. Latvijai atgūstot neatkarību, atjaunoja arī apbalvošanas tradīcijas.

Rīgas Porcelāna muzejā valsts svētku noskaņās 11. un 18.novembrī no plkst.11.00 līdz 18.00 notiks īpaša "Svētku darbnīca"; tās ietvaros muzeja apmeklētāji profesionālas mākslinieces Astras Kaprānes vadībā varēs apgleznot īpaši šim pasākumam izstrādāto porcelāna formu - Latvijas ģeogrāfisko karti. Atgādinām, ka ikvienam interesentam ir iespēja jau laicīgi sagatavoties svinīgiem brīžiem, apmeklēt Rīgas Porcelāna muzeja darbnīcu arī piektdienās un sestdienās un pašrocīgi veidot suvenīrus no porcelāna, kā arī apgleznot līdzpaņemtos vai uz vietas iegādājamos porcelāna traukus: krūzes, šķīvjus, vāzītes u.c.

Plkst.12.00 Jaunajā Sv.Ģertrūdes baznīcā, atzīmējot Andreja Eglīša simtgadi un Lūcijas Garūtas 110.gadadienu, atskaņos kantāti "Dievs Tava zeme deg!".

Plkst.14.00 Rīgas Sv.Jāņa baznīcā iedzīvotāji aicināti uz koncertu "Ar zvaigžņu kluso gaismu" bet plkst.18.00 Sv.Pētera baznīcā notiks koncerts "Brīvība, kāds ir Tavs vārds?". Vakarā, plkst.19.00 Sv.Pestītāja baznīcā ikviens gaidīts koncertā "Daugavmalā mierīgs vakars".

Vakarā, plkst.19:30 paredzēts koncerts Strēlnieku laukumā un uguns plosta palaišana Daugavā. Piedalās: vīru kopa ”Vilki", folkloras draugu kopa ”Skandinieki", koris "Pernigele" (Liepupe), seno cīņu un folkloras kopa ”Vilkači". Pašaizsardzības un tuvcīņas paraugdemonstrējumi, uguns plosta laišana Daugavā. Plkst. 22.00 dūdu un bungu grupa ”Auļi".   

.

Foto: DELFI

Plkst.9 karavīri un zemessargi aizlūgs par visiem kritušajiem karavīriem starpkonfesionālā ekumēniskā dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā, bet plkst.11 noliks ziedus Rīgas Brāļu kapos pie Mūžīgās uguns, ar klusuma brīdi godinot Latvijas karavīrus, kuri atdevuši savu dzīvību par Latvijas brīvību un neatkarību.

Savukārt plkst.13 Brīvības pieminekļa laukumā notiks militārā parāde, kurā piedalīsies bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas (IeM) vienības no Valsts robežsardzes, Valsts policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta. Bruņotos spēkus parādē pārstāvēs vienības no Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Štāba bataljona, 1. un 2.kājnieku bataljona, Jūras spēku flotiles, Gaisa spēku aviācijas bāzes un Zemessardzes.

Parādi, kurā piedalīsies vairāk nekā 370 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu un ugunsdzēsēju, komandēs Rīgas garnizona priekšnieks, Zemessardzes komandieris pulkvedis Leonīds Kalniņš, bet to pieņems valsts bruņotā spēka augstākais vadonis Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Pirms parādes plkst.12.55 notiks īpaša svinīgā godasardzes maiņa pie Brīvības pieminekļa, kas būs veltīta godasardzes posteņa pie Brīvības pieminekļa atjaunošanas 20.gadadienai.

Plkst.14 Esplanādē pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa notiks kritušo karavīru piemiņas godināšanas pasākums, tādejādi turpinot bruņotajos spēkos aizsākto tradīciju 11.novembrī godināt arī mūsdienās kritušos karavīrus, bet plkst.15.30 - Sudrabkalniņā, piemiņas vietā 1919.gada novembra kaujās kritušajiem Rīgas 6.kājnieku pulka karavīriem.

No plkst.17.00 līdz pat vienpadsmitiem vakarā notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem", kurā paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz 11.novembra krastmalai, kā arī Svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa.

Foto: DELFI

Lāčplēša dienas pasākumi "Par Latviju" Jūrmalā sāksies ar svētbrīdi plkst. 16.00 Slokas evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Tūlīt pēc svētbrīža pie baznīcas pulcēsies Jūrmalas iestāžu un uzņēmumu darbinieki, skolēni, skolotāji un audzēkņu vecāki, lai piedalītos lāpu gājienā cauri visai Slokai un Kauguriem pa Raiņa un Kaugurciema ielu līdz pat Kapteiņa Zolta piemineklim, kur plkst. 18.00 notiks piemiņas brīdis ar Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja Gata Trukšņa uzrunu.

Lāčplēša dienas svinības noslēgs sadziedāšanās un tējas baudīšana pie ugunskura laukumā pie Kapteiņa Zolta pieminekļa, piedaloties latviešu tradīciju kopai "Skance" un Vītolu ģimenei.

Jelgavā pulksten 17  sāksies tradicionālais Lāpu gājiens par godu Brīvības cīņu 93. gadadienai. Savukārt pilsētas kultūras namā pulksten 19 notiks svētku koncerts. Tajā tiks atskaņots Līgas Celmas darbs ”Jersikas derība" un Raimoda Tigula ”Dod, Dieviņi".  

Lielās ielas rekonstrukcijas dēļ Lāpu gājienam ir mainīts maršruts. Tas tāpat sāksies   Dambja ielā, virzīsies pa Sarmas , Raiņa un Pasta ielu līdz piemineklim Jelgavas atbrīvotājiem - Lāčplēša piemineklim pie dzelzceļa stacijas. Plānots, ka pulksten 17.45 pie pieminekļa notiks svinīgs piemiņas brīdis Jelgavas atbrīvotājiem. Tajā uzrunu teiks Jelgavas pilsētas un Jelgavas novada vadība, kā arī militāro struktūrvienību pārstāvji.

Valmierā plkst.17.00 notiks Lāpu gājiens un Lāčplēša dienai veltīts piemiņas brīdis Pilsētas kapos. Pulcēšanās gājienam pie Valmieras Kultūras centra no plkst.16.45.

Sv.Sīmaņa baznīcā plkst.11.00 notiks svinīgs Lāčplēša dienai veltīts dievkalpojums, savukārt plkst.16.00 notiks svētbrīdis pirms Lāpu gājiena.

Daugavpilī  plkst. 12.00 notiks Piemiņas brīdis Latvijas armijas karavīru brāļu kapos (Luterāņu kapos), plkst. 16.00 - Lāčplēša dienai veltīts koncerts Latviešu kultūras centra koncertzālē; ”Viss, viss nu vienā vārdā likts - Latvija!" - Daugavpils Valsts ģimnāzijas svētku programma, Ievas Akurateres uzstāšanās. Plkst. 16.00 - 18.00 notiks  Svecīšu iedegšana A. Pumpura skvērā

Rēzeknē plkst. 12.00  Jēzus Sirds katedrālē notiks aizlūgums par kritušajiem karavīriem Lāčplēša dienā. Plkst. 17.00 no pieminekļa ”Vienoti Latvijai" Rēzeknes pilsētas domes vadība un rēzeknieši dosies lāpu gājienā pa Atbrīvošanas aleju un Varslavāna, Miera ielas kapos būs piemiņas brīdis pie obeliska Latgales Atbrīvošanas cīņās kritušajiem karavīriem.

Arī Jēkabpilī notiks lāpu gājiens. Dalībnieku pulcēšanās paredzēta Kena parkā no pulksten 17:00 līdz 17:30, 18:00 notiks piemiņas brīdis pie pieminekļa ”Kritušajiem par Tēviju".

Liepājā notiks tradicionālais lāpu gājiens uz Ziemeļu kapiem, kur godinās tos, kuri dāvāja mums savu valsti un cīnījās par tās neatkarību. Gājiens sāksies pie Liepājas Latviešu biedrības nama pulksten 17:00. Pulcēšanās gājienam no pulksten 16:30.

  

Ventspilī  no plkst. 11.00 Lielajā laukumā ir paredzēta Valsts Robežsardzes,  Zemessardzes, kā arī VUGD Ventspils daļas tehnikas un aprīkojuma izstāde. Plkst. 14.00 par godu Lāčplēša dienai  notiks piemiņas brīdis Ventspils Meža kapos pie Baltā krusta, kas turpināsies ar  gājienu līdz Latvju kareivju kapam. Plkst. 18.00 Reņķa dārzā uguns zīmes veidošana, kur ikviens pilsētas iedzīvotājs aicināts piedalīties ar savu svecīti. Gaišo aktivitāti organizēs folkloras kopa ”Laipa", Ligitas Vaļukas vadībā.

Valkā plkst.17.00 notiks lāpu gājiens uz Latvijas atbrīvošanas cīņās kritušo Ziemeļvidzemes karavīru Brāļu kapiem (Rīgas - Beverīnas - Tālavas - Varoņu ielas). Pulcēšanās pie Valkas - Lugažu ev.lut.baznīcas. plkst.17.30 atceres brīdis Brāļu kapos

Talsos plkst. 17.00 notiks Lāčplēša dienai veltīts Lāpu gājiens un atceres pasākums pie pieminekļa "Koklētājs". Pulcēšanās Lāpu gājienam pie Sporta nama plkst.17.25.

Dobelē Lāčplēša diena sāksies ar zemessardzes tehnikas demonstrāciju Dobeles Tirgus laukumā no plkst. 16.00. No pulksten 17.30 ikviens aicināts pulcēties Tirgus laukumā, lai dotos "Gaismas gājienā" ar svecēm un lāpām rokās no Tirgus laukums pa Baznīcas ielu un Brīvības ielu uz Dobeles Atbrīvošanas pieminekli. Pie Atbrīvošanas pieminekļa svinīgs brīdis ar muzikālu veltījumu Brīvības cīņu cīnītājiem. Būs iespēja sildīties baudot karstu zāļu tēju un vienu no Latviešu tradicionālajiem ēdieniem - pelēkos zirņus.
Daudzi piemiņas pasākumi un svētbrīži notiks arī citur Latvijas novados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!