Foto: LETA
Cīņās par Latvijas brīvību kritušo karavīru piemiņas dienu – Lāčplēša dienu – šogad 11. novembrī pagastos, ciemos un pilsētās atzīmēs plaši. Daudzviet būs militārās tehnikas parādes un lāpu gājieni. Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu spilgtākajos šogad plānotajos Lāčplēša dienas pasākumos.

Rīgā, Doma baznīcā, 11. novembrī pulksten 9 būs ekumenisks dievkalpojums, pēc kura Rīgas Brāļu kapos pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa notiks ziedu nolikšanas ceremonija. Tikmēr laukumā pie Brīvības pieminekļa varēs skatīt Latvijas bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi.

No pulksten 16 līdz 23 plānots gadskārtējais pasākums "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem", tostarp gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz Strēlnieku laukumam, kur varēs aplūkot brīvības cīnītāju ekipējumu, bruņojuma un sadzīves priekšmetu ekspozīciju. Daugavā pievakarē tiks laisti uguns plosti.

Latvijas Universitātes Lielajā aulā 11. novembrī pulksten 19 skanēs Lāčplēša dienai veltīts koru koncerts "Īstens latvietis", kurā piedalīsies solisti Ance Krauze, Daumants Kalniņš, koncertēs sieviešu kori "Via Stella", "Spīgo", jauktie kori "Aura" un "Vivere", kā arī vīru koris "Absolventi".

Rīgas Svētā Pētera baznīcā pulksten 15 skanēs Lāčplēša dienai veltīts koncerts "Ar mīlestību sirdī...". Tā laikā tiks lasīti latviešu dzejnieku dzejoļi, kuru tēma ir dzimtenes mīlestība, tiks atskaņotas latviešu komponistu Imanta Kalniņa, Ulda Marhilēviča, Raimonda Paula, kā arī citu mīlestības dziesmas. Piedalīsies aktieris Artūrs Skrastiņš, mūziķi Marts Kristiāns Kalniņš, Aija Andrejeva, Līva Kalniņa, Kristiāna Stirāne. Ieeja bez maksas, ielūgumus var saņemt Svētā Pētera baznīcā.

Kultūras pils "Ziemeļblāzma" laukumā no pulksten 11 līdz 16 būs izglītojošs pasākums bērniem un jauniešiem – iepazīšanās ar Latvijas bruņoto spēku tehniku un karavīriem. Pārvietojamā virtuvē kopīgi varēs gatavot un baudīt plovu, būs pieejama informācija par izdzīvošanas pamatelementiem. Pulksten 19.30 "Ziemeļblāzmas" lielajā zālē gaidāms grupas "ElektroFolk" koncerts "Aiz Daugavas vara dārzs".

Strazdumuižā, Rīgā, Juglas ielā 15, pulksten 17 noritēs lāpu gājiens, pēc tam būs svecīšu nolikšana. No pulksten 15 būs skatāma izstāde "Karavīra dzīves stāsts", kurā apkopotas fotogrāfijas ar vēsturiskām liecībām par 22 karavīriem. Pie ugunskura ikvienas varēs piedalīties sarunās par Brīvības cīņām, leģionāriem. Izstādes eksponātu aprakstus varēs saņemt arī vājredzīgie un neredzīgie – tie būs arī Braila rakstā.

Alūksnē laukumā pie Alūksnes novada pašvaldības no pulksten 10 līdz 14 notiks militārās tehnikas un ieroču izstāde, savukārt pulksten 12 ieplānota ziedu nolikšana pie Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru kapiem. Pulksten 14.30 būs piemiņas brīdis pie Alūksnes Jaunās pils, pulksten 16 lāpu gājiens uz 7. Siguldas kājnieku pulka pieminekli, kur Alūksnes novada jaunsargu kandidāti dos svinīgo solījumu.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Cēsīs pulksten 19 Cēsu Pils parka estrādē plānota sveču aizdegšana uz pils parka kāpnēm, kopīgi veidojot Latvijas kontūru. Savukārt uz pils mūriem būs skatāms multimediāls priekšnesums, kas stāstīs par dziesmas lomu tautas spējā pastāvēt un kurā tiks meklētas atbildes uz jautājumiem par to, kāda ir dziesmas nozīme un iedarbība cilvēka un īpaši karavīra dzīvē, kādēļ bez dziesmas nevar patiesi runāt par tēvzemi un kāda ir dziesmas fenomena tiešā saistība ar Lāčplēša dienu vēsturē. Multimediālās projekcijas autors ir Māris Kalve.

Bārbelē, Vecumnieku novadā, 11. novembrī pulksten 14 atklās Bārbeles estrādi, svinēs Mārtiņdienu un noturēs Lāčplēša dienai veltītu piemiņas brīdi.

Jelgavā no pulksten 17.30 būs lāpu gājiens no Oskara Kalpaka ielas līdz piemineklim Jelgavas atbrīvotājiem Stacijas skvērā, kur pulksten 18 skanēs Lāčplēša dienai veltīts koncerts, kurā uzstāsies Ivo Fomins. Piedalīsies Zemessardzes 52. kājnieku bataljona ansamblis "Junda", koris "Balti", grupa "Tirkizband".

Kandavas novada muzejā pulksten 15 būs pasākums "Lāčplēsis – latviešu tautas stipruma un garīguma simbols", kura laikā notiks saruna ar vēstures zinātņu doktoru Andri Tomašūnu, tiks rādīti fragmenti no 1930. gada kinofilmas "Lāčplēsis". No pulksten 17 būs lāpu gājiens līdz Vecpilsētas laukumam.

Kuldīgā, Pilsētas laukumā, no pulksten 10 līdz 14 Lāčplēša dienai par godu notiks Zemessardzes 45. nodrošinājuma bataljona un NATO kaujas grupas prezentācija – militārā tehnika, ekipējums, ieroči, rekrutēšanas stends, tējas baudīšana, sarkanbaltsarkano lentīšu locīšana un dalīšana. Pulksten 16 – militārā parāde, kuras laikā Zemessardzes kandidāti dos svinīgo zvērestu. No pulksten 16.30 būs lāpu gājiens uz Annas kapiem.

Lendžu kultūras namā, Rēzeknes novadā, Lāčplēša dienā no pulksten 10 noritēs sabiedriskajam darbiniekam un strēlniekam Kambalam veltīta konference "Staņislava Kambalas ieguldījums Latgales vēsturiskajos procesos". Starp dalībniekiem ir virkne vēsturnieku, tostarp Valters Ščerbinskis, Vladislavs Malahovskis un Inese Runce, literāti – Valentīns Lukaševičs, Inga Ābele, Sandra Ūdre, kā arī citi.

Liepājā pulksten 14 Liepājas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē skanēs Liepājas koru koncerts "Tavas saknes tavā zemē". Ieeja bez maksas. Savukārt Jāņa Čakstes laukumā pulksten 17 muzicēs "Turaidas roze", bet no pulksten 18 būs lāpu gājiens uz Ziemeļu kapiem.

Līvānos 11. novembrī no pulksten 15.30 paredzēts lāpu gājiens no Līvānu novada kultūras centra līdz Līvānu Atbrīvošanas piemineklim, kur ieplānots piemiņas brīdis un tiks atklāta "Tautas Saimes grāmata Līvānu novadam". Savukārt pulksten 17 kultūras centrā varēs skatīties dokumentālo spēlfilmu "Ievainotais jātnieks", klāt būs arī filmas autore, režisore un producente Ilona Brūvere.

Naujenē, Daugavpils novadā, Naujenes jaunatnes un sporta centrā, arī 11. novembrī turpināsies "Lāčplēša akadēmija", kas ilgst no 10. līdz 12. novembrim. Lāčplēša dienā jaunatnes un sporta centra sporta zālē jaunieši varēs piedalīties treniņseminārā pareizas fiziskās formas uzturēšanai un treniņprogrammas veidošanai. Pēc tam noritēs gadskārtējais "Lāčplēša kauss", kurā akadēmijas dalībnieki pārbaudīs spējas izturībā un veiklībā.

Foto: Publicitātes foto

Ogrē pulksten 18 sāksies lāpu gājiens no Lielā karoga līdz Brāļu kapiem, muzicēs koris "Ogre", Andris Kapusts, dūdinieku, folkloras kopa "Artava". No pulksten 19.30 Ogres Valsts ģimnāzijas sporta laukumā būs jauniešu orientēšanās sacensības "Lāčplēša kauss 2017".

Salaspilī šajā dienā pulksten 17.30 notiks atjaunotās piemiņas zīmes atklāšana virsaitim Ako un vietā, kur cīņā par brīvību krita virsaitis Ako, varēs pieminēt visus par Latviju kritušos. Pasākuma dalībnieki aicināti ierasties ar lāpām, jo no pulksten 18 sāksies lāpu gājiens pāri Daugavas ūdenskrātuves dambim uz Salaspili līdz kultūras namam "Rīgava", kur izskanēs koncerts ugunskuru gaismā, piedaloties studentu korporāciju vīru korim.

Tukumā Pauzera pļavās no pulksten 12 līdz 15 būs apskatāma militārā tehnika un vērojami paraugdemonstrējumi. Piedalīsies Zemessardzes 51. kājnieku bataljona pārstāvji, būs aplūkojama militārā tehnika, kā arī ieroču ekipējums. Savukārt Tukuma ledus hallē no pulksten 19 būs "Milžu cīņas", kur ringa vietā būs būris.

Valmierā, kultūras centrā, pulksten 18 būs tautas deju koncerts "Gaisma Latvijai", kurā piedalīsies tautas deju kolektīvi "Gatve", "Gatve – otrā iespēja", "Teiksma", "Vektors" un "Gauja". Biļetes uz koncertu nopērkamas Valmieras kultūras centra kasē. Savukārt "Elektrum" ledus hallē notiks publiskā slidošana valsts svētku noskaņās "Ledus SarkanBaltSarkanais". Lāpu gājiens no pulksten 16 sāksies pilsētas Rātslaukumā un noslēgsies Centra kapos.

Ventspilī 1919. gada 11. novembra notikumus pieminēs ar koncertu pulksten 15 Pārventas bibliotēkā, kur skanēs latviešu laikmetīgās kora mūzikas skaņdarbi un Jēkaba Jančevska oratorija "No letu zemes". Muzicēs kamerkoris "Ventspils", Ventspils Kamerorķestris, Aleksandrs Maijers. Ieeja būs bez maksas. Savukārt no pulksten 18 pilsētas Rātslaukumā svinīgā pasākumā Zemessardzes 46. kājnieku bataljonā uzņems jaunos zemessargus. No pulksten 18.30 būs lāpu gājiens no Rātslaukuma līdz Meža kapiem, bet pulksten 20 Reņķa dārzā būs kopīga latviešu tautas ornamenta ugunszīmes "Ceļš" veidošana no svecītēm karavīru piemiņai.

Portāls "Delfi" aicina tevi parādīt un pastāstīt, kā tu svini Lāčplēša dienu – foto, video un nelielu aprakstu sūti uz aculiecinieks@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!