Foto: DELFI

Lai Saeimas deputāti atbalstītu likumprojektus par nekustamo īpašumu nodošanu ebreju kopienai, nepieciešama visu ebrejus pārstāvošo organizāciju vienošanās, portālam "Delfi" norāda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V).

Viņš apliecina, ka, vērtējot izskatīšanai Saeimas komisijās nodotos likumprojektus, tiks uzklausītas vairākas ebreju organizācijas.

Pagaidām likumprojektos visus īpašumus paredzēts nodot Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei, taču, piemēram, darbojas ar biedrība "Šamir". "Esmu runājis ar rabīnu, viņš noteikti tiks aicināts, jo viņam arī ir viedoklis," stāsta Kalniņš, piebilstot, ka jānoskaidro, kā īpašumu atdošanu vērtē visas ebreju organizācijas Latvijā, vai tās ir vienojušās par šo jautājumu vai to vidū ir domstarpības.

"Pirms mēs varam pieņemt kādu lēmumu, mums jānoskaidro visi viedokļi," saka Kalniņš.

Atbildot uz jautājumu, kas notiks, ja ebreju organizācijas nespēs vienoties, Kalniņš atzīst, ka būs grūti kaut ko nodot vienai organizācijai, ja otrai ir pretenzijas. "Mēs nevēlamies radīt jaunu kontraversiju. Tad gandrīz būs jāatstāj to jautājumu līdz tam, kad viņi var vienoties," viņš min.

Pēc Kalniņa teiktā, pagaidām ir grūti prognozēt, kad komisija sāks skatīt likumprojektus, jo deputāti vēlas apkopot visu informāciju par piedāvātajiem īpašumiem - kas ar tiem noticis, kurā laikā tie pārņemti utt.

"Kad savāksim visu informāciju, ēkas plānots apmeklēt klātienē," piebilst Kalniņš, minot, ka kopumā visam varētu būt nepieciešamas dažas nedēļas, jo ir grūti saskaņot deputātu izbraukuma sēdi.

"Tad, kad sāksim, runāsim gan ar juristiem, gan ebreju organizācijām," viņš apliecina.

Jau vēstīts, ka izskatīšanai Saeimas komisijās nodoti pieci likumprojekti par piecu nekustamo īpašumu nodošanu ebreju kopienai, kā arī viens likumprojekts, kurā rosināts atcelt Rīgas Ebreju kopienai pašlaik piederošam īpašumam Rīgā noteiktos apgrūtinājumus.

Likumprojekti paredz ebreju kopienai bez atlīdzības nodot trīs īpašumus Rīgā - Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12,  Abrenes ielā 2 un Ludzas ielā 25. Tāpat Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei bez atlīdzības plānots nodot īpašumu Jūrmalā, Kļavu ielā 13 un Kandavā, Lielā ielā 31.

Portāla "Delfi" izpēte liecina, ka pašlaik vērtīgākais no ebrejiem piedāvātajiem īpašumiem ir ēka Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12,  kas pieder Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM).  Īpašums nodots pārvaldīšanā Rīgas 3.arodskolai, un daļēji iznomāts. Tā kā nomnieki veikuši kapitālo remontu, administratīvā ēka ir ļoti labā tehniskajā stāvoklī.

Tikmēr pārējie četri īpašumi pašlaik netiek izmantoti un ir sliktā tehniskajā stāvoklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!