Foto: DELFI
Latvijas ārpolitikas institūta goda direktors, Latvijas Sociāldemokrātiskās partijas (LSDSP) biedrs Atis Lejiņš rudenī gaidāmajās vēlēšanās startēs apvienības "Vienotība" sarakstā kā tās dalībpartijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) pārstāvis.

"Latvijai ir nepieciešamas fundamentālas un radikālas valsts pārvaldes un politiskās kultūras izmaiņas, un vienīgais reālais spēks, kas varētu panākt politisko procesu atklātību, apkarot korupciju, samazināt partiju atkarību no oligarhiem un realizēt sāpīgas valsts pārvaldes reformas ir "Vienotība"", savu izvēli SCP paziņojumā medijiem komentē Lejiņš.

"Pēc pārliecības es esmu un palikšu sociāldemokrāts. Diemžēl LSDSP vadība neredzēja pašreizējo vēsturisko izaicinājumu demokrātiskajiem spēkiem mainīties un apvienoties, lai pagrieztu valsts attīstības stūri principiāli citā virzienā," piebilst Lejiņš.
Viņaprāt, "tikai kopā mēs varam nostāties pret meliem, savtīgumu, sociālo nevienlīdzību un naudas maisu varu". "Tikai kopā var uzcelt plaukstošu, sociāli taisnīgu un patiesi brīvu Latviju. "Vienotība" apvieno lielāko daļu no intelektuāli spējīgākajiem Latvijas cilvēkiem, kurus es cienu un kuri ir motivēti mainīt esošo politisko praksi. Mans pilsoņa pienākums ir atbalstīt šo cīņu," norāda Lejiņš.

Lejiņš 1989. gadā nodibināja Latvijas tautas frontes Zviedrijas nodaļu (LTFZ), kuru vadīja līdz savam atgriešanās laikam Latvijā 1991. gadā. LTFZ ar zviedru arodbiedrību atbalstu izglītoja Latvijas Tautas frontes vēlēšanu ekspertus, kas palīdzēja tai uzvarēt Augstākās Padomes vēlēšanās. Zviedrijas Sociāldemokrātu valdība piešķīra prāvus naudas līdzekļus cīņai par Latvijas brīvību, tostarp Latvijas Informācijas biroja ierīkošanai Stokholmā, kas vēlāk kļuva par vēstniecību, latviešu valodas raidījumiem un tamlīdzīgi.

1992. gadā Lejiņš nodibināja Latvijas Ārpolitikas institūtu (LĀI) ar mērķi veikt stratēģiskus pētījumus, kas neļautu Latvijai jelkad atgriezieties 1939. gada situācijā. Liels darbs tika ieguldīts gan ārzemēs, gan tepat Latvijā Latvijas integrācijai ES un NATO.

Lejiņš ir Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors un Triju zvaigžņu ordeņa virsnieks. 2009. gadā Lejiņš kandidēja Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!