Foto: Publicitātes foto
Cīsiņus un sardeles skolēnu ēdienkartē varēs iekļaut ne biežāk kā reizi divās nedēļās un tikai tos, kuri satur vismaz 70% gaļas un kuros nav garšas pastiprinātāju, paredz Veselības ministrijas izstrādātie noteikumi, kas varētu stāties spēkā nākamā gada 1. septembrī. Taču atrast tādus cīsiņus un sardeles veikalu plauktos nemaz nav vienkārši, jo ne vienmēr uz produkta iepakojuma izlasāms detalizēts tā sastāvs, secinājis laikraksts "Diena".

Sākotnēji ministrija plānoja vispār aizliegt cīsiņu un sardeļu iekļaušanu skolēnu ēdienkartē, turklāt jau tagad paredzēts, ka 1. klašu skolēnu, kuru ēdināšanu finansē valsts, ēdienkartē netiek ietvertas desas un cīsiņi.

Attiecībā uz skolēniem, sākot no 2. klases, ministrija nolēmusi piedāvāt kompromisu. Pašlaik ar uztura speciālistiem, Izglītības iestāžu ēdinātāju asociāciju vēl tiek apspriesta vēlamā ēdienkarte un uztura normas.

Jautāts, vai, piemēram, "Rīgas miesnieka" produktu klāstā ir gaļas produkti, kas atbilst piedāvātajiem noteikumiem, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Juhans Mats atbild izvairīgi. "Definējot to, kādam gaļas daudzumam jābūt cīsiņā, jādefinē, kas tad īsti ir gaļa un kas ir kvalitatīva gaļa. Vai iniciatīvas autori arī mehāniski atdalītu gaļu vai, piemēram, ādas emulsiju ietver šajos 70%, kam jābūt cīsiņu sastāvā? Es kā patērētājs labāk izvēlētos cīsiņu ar 50% kvalitatīvas gaļas, nevis cīsiņu ar 70% nekvalitatīvas gaļas," laikrakstam sacījis Mats.

Mats arī netieši norādījis, ka augstāka kvalitāte nozīmē augstāku cenu, jo "ražotājs, kas izmanto augstas kvalitātes izejvielas, nevarēs konkurēt ar ražotāju, kas izmanto zemas kvalitātes izejvielas, pat ja gaļas procentuālais daudzums cīsiņos būs vienāds".

Jau ziņots, ka jaunais VM noteikumu projekts par ēdināšanu skolās paredz, ka cīsiņi un sardeles būs pieļaujamas skolu ēdienkartēs, taču ar nosacījumu - ne biežāk kā reizi divās nedēļās, kā arī gaļa cīsiņā vai sardelē nedrīkst būt mazāk par 70%. Šie noteikumi gan vēl var mainīties.

Izstrādē esošais noteikumu projekts paredz, ka cīsiņos vai sardelēs, kuri paredzēti skolēnu ēdiena gatavošanai, nedrīkstēs būt nekādu garšas pastiprinātāju, kā arī ģenētiski modificētās cietes.

Noteikumu projekta aizliegto produktu sastāvā iekļauti frī kartupeļi, rūpnieciski ražoti un saldēti pelmeņi, frikadeles, zivju pirkstiņi, gaļas izstrādājumi un konservi. Ēdiena gatavošanā nedrīkstēs izmantot arī kečupu, majonēzi un krējuma izstrādājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!